نسخه چاپی

آمریكا درستی نامه سناتورها به ایران را رد كرد

سخنگوی وزارت خارجه آمریكا درباره مذاكرات هسته‌ای ایران ضمن اعلام اینكه در مذاكرات هسته ای ایران در كاهش شكاف‌ها پیشرفتهایی وجود داشته گفت كه همچنان شكافهایی وجود دارند.

به گزارش نما به نقل از باشگاه خبرنگاران، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره مذاکرات هسته‌ای ایران گفت: ما در کاهش شکاف‌ها پیشرفتهایی داشته‌ایم اما همچنان شکافهایی وجود دارند.

خبرنگاری پرسید آیا شما به نوعی چارچوب سیاسی برای توافق نزدیک شده‌اید؟

جنیفر ساکی گفت: همانطور که رئیس جمهور پایان این هفته گفته است ما در کاهش شکاف‌ها پیشرفت‌هایی داشته‌ایم اما همچنان شکافهایی وجود دارند. ما در چند هفته آینده مشخص خواهیم کرد آیا ایران تمایل به گرفتن تصمیمات سخت دارد یا خیر. شما مشخصا به نکته‌ای در مذاکره اشاره کردید که فقط موضوع فنی نیست بلکه نیاز به تصمیمات سخت سیاسی است. بنابراین مسلما هفته‌های آینده مهم است و من نمی‌خواهم در این زمینه پیش بینی کنم.

خبرنگاری پرسید آیا وزرای خارجه دیگر از جاهای دیگر نیز حضور دارند یا اینکه این دیدار فقط بین کری و ظریف خواهد بود؟

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: من انتظار دارم آن‌ها هفته آینده بخشی از این مذاکرات باشند و اجازه دهیم آن‌ها خود مشارکت خود را اعلام کنند.

جنیفر ساکی با اشاره به نامه تهدید آمیز به ایران مبنی بر اینکه هرگونه توافق هسته ای برا ایران فقط تا پایان ریاست جمهوری "باراک اوباما" رئیس جمهور کنونی آمریکا متعبر خواهد بود، سناتور‌ها گفت: "قرنهاست که در اینجا قوه مجریه، رئیس جمهور آمریکا این اختیار را در مذاکرات بین المللی در دست دارد. بنابراین ما هر نوع تلاش برای مسیر دیگر را رد می‌کنیم. ما فکر می‌کنیم این نامه تلاشی برای این جهت است و به همین جهت قویا درستی این نامه را رد می‌کنیم. "

خبرنگاری پرسید آیا ایرانی‌ها تماسی درباره این نامه گرفته‌اند؟

جنیفر ساکی گفت: من اطلاعی در این زمینه ندارم. من گزارش‌ها درباره اظهارات ظریف را دیده‌ام.

خبرنگار پرسید آیا شما با ارزیابی ظریف موافق هستید؟
وی گفت: ما‌‌ همان مفهوم را برای آن به کار نمی‌بندیم اما من در این زمینه صحبت‌هایم را گفتم.

خبرنگار پرسید اما ارزیابی شما همانند ظریف است؟
جنیفر ساکی گفت: این نامه ارزیابی دقیقی از نحوه مذاکرات نیست.

وی در پاسخ به سوال خبرنگار که اگر مذاکرات به نتیجه نرسید چه اتفاقی خواهد افتاد، گفت: این پرسشی نیست که ما بتوانیم به آن پاسخ دهیم. همانطور که گفتیم مسلما ترجیح ما این است که به یک چارچوب، یک تفاهم سیاسی برسیم طوری که مذاکرات بتواند به پیش برود اما نکته‌ای که رئیس جمهور و وزیر امور خارجه به آن اشاره کرده است این است که ما قرار نیست یک توافق بد را بپذیریم. ما در آن صورت، تمایل به کنار رفتن خواهیم داشت. پرسشی که اکنون مطرح است این است که آیا ایرانی‌ها گزینه‌های سخت لازم را انتخاب خواهند کرد. اینکه بعدا چه خواهد شد مطمئنا ترجیح ما نیست.

خبرنگاری پرسید آیا آمریکا داعش را تهدیدی بزرگ‌تر از ایران برای امنیت آمریکا می‌داند؟

جنیفر ساکی گفت: من مسئول دسته بندی تهدید‌ها یا اولویت‌ها نیستم.
وی درباره تفاهم سیاسی گفت: این موضوعی است که من نمی‌توانم دورنمایی از آن به شما بدهم. مسلما تفاهم سیاسی قرار است مسیر به سمت جلو را روشن سازد وتاکید بر جزییات فنی برای حرکت به سمت جلو دارد اما نمی‌توانم به شما بگویم که شبیه چه چیزی خواهد بود.

وی در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره نقش دولت ایران برای کمک به بازپس گیری تکریت و حضور سردار سلیمانی گفت:" ما قبلا درباره این موضوع صحبت کرده‌ایم. ما قبلا گفتیم ما مطلع هستیم ایران مامورانی را به عراق فرستاده است که در حال آموزش و مشورت به نیروهای امنیتی عراق هستند. ما همچنین می‌دانیم که ایران تدارکات، تسلیحات، مهمات و هواپیما برای نیروهای مسلح عراقی فراهم کرده است. من شما را به حرفی که وزیر امور خارجه (آمریکا) در پاسخ به پرسشی مشابه گفته است، ارجاع می‌دهم.
وی روز شنبه در این زمینه صحبت کرد که در دسترس مطبوعات است. "

خبرنگار پرسید پس شما مخالف نبرد ایرانی‌ها علیه داعش در آنجا نیستید؟
جنیفر ساکی گفت: ما بار‌ها در این زمینه صحبت کردیم. ما به صورت شفاف گفته‌ایم که عراق با دولت و نیروهای امنیتی فراگیر و زمانی که منافع همه گروه‌ها تامین شود، بهتر می‌تواند با تهدید داعش مقابله کند. درباره فعالیت‌های هر کشور دیگری در عراق از جمله ایران باید بگویم ما قویا معتقدیم باید به حاکمیت مستقل عراق احترام گذاشته شود و دولت عراق باید بر تقویت اوضاع و نهادهای سیاسی و امنیتی داخل به شیوه فراگیر تمرکز کند. مسلما این تمرکز ما نیز است. ما در حال هماهنگی با ایرانی‌ها نیستیم و هیچ چیز در این زمینه تغییر نکرده است.

خبرنگاری پرسید آیا شما به خاطر نقش آفرینی ایران به عراقی‌ها در تکریت کمک نمی‌کنید؟ آیا نمی‌خواهید با ایرانی‌ها هماهنگی انجام دهید؟
جنیفر ساکی گفت: من درباره اقدام نظامی شما را به وزارت دفاع ارجاع می‌دهم.

وی درباره ارزیابی سناتور رید درباره این نامه گفت: ما مطمئنا معتقدیم این نامه بی‌سابقه بود و فکر می‌کنم آنچه که وی گفته است همانند حرف‌هایی است که ما درباره این نامه گفتیم.

جنیفر ساکی درباره احتمال رقابت هسته‌ای در منطقه گفت: ما تا زمانی که برنامه‌های هسته‌ای مطابق با الزامات بین المللی شامل ان پی تی و پادمان‌های آژانس بین المللی انرژی هسته‌ای باشد و زمانی که پادمان‌های آژانس بین المللی انرژی هسته‌ای و استانداردهای عالی بین المللی مربوط به امنیت، منع تکثیر، کنترل صادرات، امنیت فیزیکی کاملا رعایت شود، از برنامه‌های صلح آمیز هسته‌ای حمایت می‌کنیم. علتی که ما می‌خواهیم این آرایش صلح آمیز هسته‌ای زیر نظر ان پی تی برای کشور‌ها حفظ شود این است که کشور‌ها با تعهد بر دنبال نکردن تسلیحات هسته‌ای بتوانند از انرژی صلح آمیز هسته‌ای بهره‌مند گردند.


جنیفر ساکی در بخشی دیگر از سخنانش گفت: وزیر خارجه پس از سفر به مصر در روز پانزدهم مارس به سوئیس سفر خواهد کرد تا با ظریف وزیر امور خارجه ایران به عنوان بخشی از مذاکرات هسته‌ای پنج به علاوه یک که با هماهنگی اتحادیه اروپا انجام می‌شود، دیدار کند.

وی گفت: من فکر می‌کنم همانطور که همکارم (جاش ارنست) گفته است دیدگاه ما این است این نامه که چندین عضو کنگره آن را امضاء کردند تلاش‌ها و توانایی فرمانده کل (اوباما) و شاخه اجرایی در مذاکرات را تضعیف می‌کند.

جنیفر ساکی گفت: نکته ما این است که این نامه‌ای است که به نمایندگی از نمایندگان دولت آمریکا، اعضای کنگره فرستاده شد بیانگر این نیست که این مذاکرات چگونه می‌تواند کارساز باشد. همانطور که همکارم گفته است دیدگاه ما این است که این نامه این حقیقت را نادیده می‌گیرد که توافقات اجرایی بین کشور‌ها موجب فراهم شدن مسائلی مثل محافظت از نیروهای ما می‌شود که ما هر روز به آن‌ها متکی هستیم و امکان جلوگیری از تکثیر تسلیحات کشتار جمعی را برای ما فراهم می‌سازد. در این نامه اشتباهات متعددی درباره نحوه کار وجود دارد. همه ما این تلاش‌ها را می‌دانیم و ایرانی‌ها نیز ممکن است بدانند که سیستم ما چگونه کار می‌کند اما مهم است ما دقیقا زمانی که چهل و هفت عضو کنگره آن را تشریح کرده‌اند، حقایق را ارسال کنیم.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: کنگره این قدرت را ندارد تا توافق بین المللی را که قوه مجریه درباره آن مذاکره کرده است، تغییر دهد. این نامه زمانی که می‌گوید کنگره محتوای توافق را هر زمانی به خواهد تغییر می‌دهد، اشتباه است. این یک نمونه از اشتباه مهم این نامه است.

خبرنگار پرسید اگر رئیس جمهور این معاهده را به سنا بفرستد آن وقت چه خواهد شد؟

جنیفر ساکی گفت: همانطور که می‌دانیم این یک معاهده نیست.

خبرنگار پرسید اما اگر رئیس جمهور این معاهده را برای مشورت و کسب رضایت به سنا بفرستد آن‌ها می‌توانند با آن موافقت و یا تصویب نکنند. بنابراین این توافق اجرایی خواهد بود و با اتمام دوره رئیس جمهور خاتمه می‌یابد و برای رئیس جمهور بعدی الزامی نخواهد داشت؟

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: من فکر می‌کنم قانون اساسی این اختیار را به قوه مجریه داده است تا درباره این توافقات با شرکای خارجی مذاکره کند. بنابراین نقشی که برای کنگره در این نامه گفته شده است نادرست است. مهم است که ما این پیام را به شرکایمان در سراسر جهان بفرستیم. این مذاکرات فقط بین آمریکا و ایران نیست بلکه فرانسه، آلمان، انگلیس، اتحادیه اروپا، چین و روسیه نیز در آن هستند. این تلاش چندجانبه است.

خبرنگار پرسید اگر نادرست است چرا شما نگران هستید؟ آیا وزیر خارجه به صورت تلفنی با ظریف یا ایرانی‌های دیگر گفتگو کرده است و گفته است نگران نباشید؟

جنیفر ساکی گفت: خیر. او با ظریف صحبت نکرده است اما ما احساس می‌کنیم که مهم است قویا بگوییم که چه چیزی نادرست است و این (نامه) بیانگر نحوه پیشبرد مذاکرات نیست.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا افزود: ما در حال ارسال این پیام هستیم که اختیار فرمانده کل و شاخه اجرایی دولت چیست.

خبرنگار پرسید پس شما می‌گویید آنچه که نیمی از سنا درباره آن فکر می‌کنند مهم نیست؟
جنیفر ساکی گفت: من این مطلب را نگفتم. من گفتم که مهم است. در این نامه گفته شده است کنگره هر وقت بخواهد می‌تواند محتوای توافق را اصلاح کند و این براساس قانون اساسی ما درست نیست. این یک معاهده نیست بلکه توافق بین المللی است.

۱۳۹۳/۱۲/۱۹

اخبار مرتبط
نظرات کاربران
نام :
پست الکترونیک:
نظر شما:
کد امنیتی:
 

آخرین اخبار...