نسخه چاپی

چندبار دستشویی می‌روید؟

چرا هنوز از توالت فاصله نگرفته‌، باز هم فكر دستشویی رفتن به سرتان می‌زند؟

به گزارش نما به نقل از مجله سیب سبز - سارا ميرشجاعي: مراجعه مكرر به دستشويي كلافه‌تان كرده؟ وقتي كه قرار است براي چند ساعت از خانه فاصله بگيريد يا سفر برويد، استرس پيدا كردن توالت عمومي رهاي‌تان نمي‌كند؟در طول شب مجبوريد بارها از خواب برخاسته و مثانه‌تان را خالي كنيد؟

همه اينها نشانه‌هاي ابتلاي شما به تكرر ادرار است؛ مشكلي كه مي‌تواند جنبه‌هاي ديگر زندگي ازجمله كار و فعاليت‌هاي روزانه، خواب و استراحت، سلامت روان و. . . را هم تحت تاثير قرار مي‌دهد. تكرر ادرار با وجود همه آزار‌دهنده بودنش، بيماري شايعي است. به همين دليل با دكتر حسين كرمي، متخصص مجاري ادراري و عضو هيات علمي دانشگاه شهيد بهشتي گفت‌وگو كرديم تا با كمك او راه‌هاي رها شدن از اين مشكل را بشناسيم.

رنج‌های مثانه کوچک من!

تكرر ادرار يعني چه؟

زماني كه فردي با مصرف كم يا متوسط مايعات، به دفعات به دستشويي مراجعه کرده، هربار حجم كمي ادرار را تخليه و احساس كند هنوز تخليه كامل انجام نشده، گفته مي‌شود مبتلا به تكرر ادرار است. در حالت طبيعي در طول 24 ساعت بايد 7 تا 8 بار براي تخليه مثانه به دستشويي مراجعه شود، به علاوه در حالت طبيعي يك فرد جوان نبايد در طول شب نيازي براي تخليه مثانه احساس كند مگر آنكه مايعات زيادي مصرف كرده باشد.

بنابراين فردي كه هر نيم ساعت يكبار به دستشويي مراجعه كرده و شب‌ها مدام براي تخليه مثانه بيدار مي‌شود دچار تكرر ادرار است. نشانه مهم تكرر ادرار، تعداد زياد دفعات مراجعه به دستشويي و حجم كم ادرار است. كسي كه مايعات زيادي مصرف كرده و هربار حجم زيادي ادرار تخليه مي‌كند جزو مبتلايان به تكرر ادرار محسوب نمي‌شود.

وقتي خبر نمي‌كند

تكرر ادرار به دو نوع حاد و مزمن تقسيم مي‌شود؛ گاهي فرد به صورت ناگهاني و بدون سابقه قبلي به تكرر ادرار مبتلا مي‌شود كه اين موضوع مي‌تواند به دليل عفونت‌هاي مثانه و مجراي ادراري باشد كه بيشتر در خانم‌هاي جوان رخ مي‌دهد. اين نوع تكرر ادرار با مصرف آنتي‌بيوتيك درمان مي‌شود. اما تكرر ادرار مزمن ماه‌ها يا سال‌ها در فرد وجود دارد و تقريبا هميشه او را تحت فشار قرار مي‌دهد.

چرا در توالت مقيم شده‌ايد؟

تكرر ادرار دلايل مختلفي دارد كه در ادامه آنها را براي‌تان شرح داده‌ايم و راه‌هاي رها شدن از مشكلات گفته‌شده را هم با شما درميان گذاشته‌ايم.

كوچك بودن مثانه

در برخي افراد مثانه كوچك است و نمي‌تواند حجم طبيعي ادرار را در خود نگه دارد. چنين افرادي با كمترين ميزان ادرار بايد مثانه را خالي كنند. كوچكي مثانه هم دليل تكرر ادرار است و هم يكي از عوارض آن.

كسي كه مجبور است حجم كم ادرار را تخليه كند به مثانه اجازه نمي‌دهد حجم پيدا كند و مقدار بيشتري ادرار را در خود نگه دارد، بنابراين رفته‌رفته مثانه كوچك مي‌شود و بي‌اختياري ادرار به وجود مي‌آيد.

حالا چه كنيم؟

گاهي با رفتاردرماني مي‌توان مثانه را بزرگتر كرد؛ يعني فرد هربار دقايقي ادرار را تحمل كند تا مقدار بيشتري در مثانه جمع شود. زماني كه مثانه خيلي كوچك باشد با جراحي بخشي از روده را به مثانه اضافه مي‌كنند كه اين روش آخرين انتخاب براي درمان است.

كشش در مثانه

گاهي مثانه به دلايل مختلف ازجمله ضخيم شدن آن نمي‌تواند كشش و افزايش حجم داشته باشد. درحقيقت مثانه نمي‌تواند به شكل بادكنكي بزرگ‌تر شده و ادرار بيشتري را نگه دارد. تا زماني كه شما از پس درمان مشكل اصلي برنياييد، نمي‌توانيد ميزان توالت رفتن‌ها و دفع ادرارتان را كاهش دهيد.

حالا چه كنيم؟

با تمرين‌هايي مي‌توان مثانه را بزرگ كرده و حجم آن را افزايش داد. لازم است فرد براي خود تعيين كند كه مثلا هربار دقايقي دربرابر احساس اجبار تخليه مثانه مقاومت كند، بعد از مدتي زمان مقاومت دربرابر تخليه مثانه را بيشتر كند؛ هرچه فرد زودتر ادرار را تخليه كند ديرتر درمان خواهد شد. اگر در انجام این تمرین‌ها جدی باشید، می‌توانید به هرچه زودتر برطرف شدن مشکل‌تان امیدوار باشید.

رنج‌های مثانه کوچک من!

مثانه بيش‌فعال

مثانه برخي افراد لرزش‌هاي بيش از حد يا منقبض شدن‌هاي خودبه‌خودي دارد. در اين مورد فرد به‌طور ناگهاني احساس نياز به دستشويي احساس مي‌كند و اگر سريع مراجعه نكند ممكن است لباس خود را خيس كند.

حالا چه كنيم؟

براي درمان اين مورد ممكن است دارودرماني درنظر گرفته شود؛ داروهايي تجويز مي‌شوند كه لرزش‌ها و انقباضات خودبه‌خودي را مهار كرده و تكرر ادرار را درمان مي‌كنند.
درصورتي‌كه داروهاي ديگري را مصرف مي‌كنيد از پزشك‌تان در مورد احتمال تداخل دار‌و‌هاي جديد با آنچه پيش از اين مصرف مي‌كرديد سوال كنيد.
اگر تكرر ادرار داريد، نبايد خوددرماني كنيد يا سرسري از كنار آن بگذريد؛ اول بايد با كمك پزشك‌تان علت را پيدا كرده و بعد درمان مناسب با آن را انتخاب كنيد.

مثانه عصبي

بيماري‌هاي زمينه‌اي مثل MS، پاركينسون، سكته يا تومور مغزي، ديسك‌هاي درمان نشده، آسيب‌هاي نخاعي و. . . ممكن است سبب شوند مثانه تحت فشار قرار گيرد. درواقع اين بيماري‌ها مي‌تواند تحريك‌پذيري مثانه را بالا برده و موجب تكرر ادرار شود.

حالا چه كنيم؟

با درمان يا كنترل بيماري‌هاي زمينه‌اي مي‌توان فشار مثانه را كم كرد. گاهي ممكن است براساس علت بيماري زمينه‌اي و بررسي نوار مثانه، تجويز دارو يا جراحي نياز باشد.

مثانه‌هاي حساس

به‌طور طبيعي پس از پرشدن مثانه تا حجم 150سی‌سی فرد احساس ادرار را درك مي‌كند؛ در افرادي كه به علت مثانه حساس دچار تكرر ادرار هستند احساس ادرار حتي با حجم 20سی‌سی و چند قطره هم درك مي‌شود.

حالا چه كنيم؟

هميشه درمان‌هاي تهاجمي يا دارويي نيستند كه مي‌توانند به حل مشكل شما كمك كنند، گاهي ريش و قيچي دست خودتان است و خود شما هستيد كه با تمرين و مقاومت مي‌توانيد اوضاع را بهتر كنيد. به همین دلیل برای درمان این مشکل باز هم رفتاردرماني درنظر گرفته مي‌شود؛ يعني فرد به‌اصطلاح حرف مثانه را گوش نكرده و در مقابل رفتن به دستشويي مقاومت كند. پس خسته نشويد و تلاش كنيد هر روز يك قدم به جلو برويد.

عفونت‌ها

عفونت‌هاي مثانه يا مجاري ادراري ممكن است سبب تكرر ادرار حاد يا مزمن شوند. اگر عفونت يكباره رخ دهد، تكرر ادرار حاد و اگر عفونت مزمن بوده و ماه‌ها وجود داشته باشد تكرر ادرار مزمن را ايجاد مي‌كند.

حالا چه كنيم؟

مسلما رعايت مسائل بهداشتي از عفونت‌ها جلوگيري مي‌كند، به علاوه درمان عفونت هم مي‌تواند تكرر ادرار را درمان كند. نوشيدن آب فراوان هم مي‌تواند در اين رابطه موثر باشد.

استرس و اضطراب

مسائل رواني مي‌توانند در ايجاد تكرر ادرار نقش داشته باشند. افرادي كه مدام تحت استرس هستند نياز بيشتري به دستشويي احساس مي‌كنند و ممكن است به تكرر ادرار مبتلا شوند.

حالا چه كنيم؟

مراجعه براي درمان و كنترل استرس مي‌تواند موثر باشد. به علاوه فرد نبايد بر ادرار خود تمركز كرده و به لحاظ رواني، ذهن خود را به خاطر اين مساله مغشوش كند. مشغوليت ذهني نسبت به تكرر ادرار بيشتر اين قضيه را تشديد مي‌كند.

وسواس ادراري

اين علت هم به مسائل رواني برمي‌گردد و در افرادي كه وسواس ادراري دارند، ديده مي‌شود. بايد بدانید هرچه به مثانه بيشتر متمركز و حساس بوده و استرس داشته باشيم، مثانه تحريك‌پذيرتر خواهد بود. پس در این مورد هم خود شما هستید که به جای استفاده از داروها می‌توانید برای حل شدن این مشکل قدم بردارید.

رنج‌های مثانه کوچک من!

حالا چه كنيم؟

شخص بايد با راهنمايي متخصص، وسواس خود را حل كرده و درك كند حساسيت بيش از حد نسبت به پاکی سبب مشكلاتي نظير تكرر ادرار خواهد شد.

اگر با توالت قهريد حواس‌تان باشد

همیشه اشتباهاتی که در مر اقبت از کلیه‌های‌تان انجام می‌دهید، باعث مقیم شدن‌تان در توالت نمی‌شوند. گاهی شما چنین مشکلی که ساختار کلیه‌ها یا مثانه‌تان باعث آن شده است را به ارث می‌برید. اما در هر حال، نگه‌داشتن ادرار و قهر بودن با توالت هم نمی‌تواند در بیمار شدن کلیه‌ها و مثانه شما بی‌اثر باشد.

چندبار دستشویی می‌روید ؟

تكرر ادرار و عكس آن كم‌ادراري هر دو به لحاظ تشخيص و درمان مهم است و باید نسبت به آنها آگاهي داشت. تكرر ادرار زماني رخ مي‌دهد كه فرد كمتر از حد طبيعي ادرار مي‌كند؛ يعني در طول شبانه روز كمتر از 7 يا 8 بار و با حجم خيلي كم تخليه مثانه دارد.

چقدر مایعات می‌نوشید؟

برخي افراد هم هستند كه مايعات كمي مي‌نوشند اما حجم ‌ادرار خيلي زياد است و اصطلاحا به پرادراري مبتلا هستند. اين افراد حتما بايد از لحاظ عملكرد كليه مورد بررسي قرار گرفته و چكاپ شوند زیرا ممكن است اختلالات عملكردي كليه ازجمله كم كاري كليه وجود داشته باشد.

کلیه‌های‌تان سالم است؟

نارسايي‌هاي كليوي درباره كم‌ادراري يا پرادراري نقش اساسي دارند. نارسايي‌هاي كليوي در مراحل اوليه نشانه‌اي ندارند و فرد تا زماني كه 50 درصد يا بيشتر مورد تخريب يا نارسايي قرار نگرفته باشد علائمي ندارد. حتي گاهي عملكرد يك كليه كاملا از بين مي‌رود اما فرد هنوز از آن بي‌اطلاع است.

این نشانه‌ها را دارید؟

زماني كه بيش از 50درصد تخريب و نارسايي در كليه به وجود مي‌آيد نشانه‌هايي مانند درد، زردي پوست، رنگ پريدگي، بي اشتهايي، كاهش وزن، خستگي مزمن و. . . خود را نشان مي‌دهند كه شايد اين زمان براي درمان و پيگيري بسيار دير باشد، بنابراين لازم است نسبت به اين موضوع آگاه بود و توجه كافي داشت.

۱۳۹۴/۵/۱۲

اخبار مرتبط
نظرات کاربران
نام :
پست الکترونیک:
نظر شما:
کد امنیتی:
 

آخرین اخبار...