نسخه چاپی

نشست ظریف و كری،فقط درباره برجام و اجرای آن

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریكا در نشست خبری روزانه در این وزارتخانه، نشست اولیه كری و ظریف را فقط درباره موضوع برجام و مسائل مربوط به اجرای آن دانست.

به گزارش نما به نقل از خبرگزاری صداوسیما، جان کربی در ابتدای این نشست گفت: همانطور که اطلاع دارید، امروز جان کری وزیر امور خارجه به وین رفته است و در آنجا با دیدارهایی با وزیر امور خارجه اتریش، دیمستورا فرستاده ویژه سازمان ملل و ظریف، وزیر امور خارجه ایران دارد. وی دیدارهایی بسیار کوتاه با همتایان خود از ترکیه، روسیه و عربستان سعودی نیز کرده بود که می توان آن را آمادگی برای دیدارهای چند جانبه برای نشست فردا در وین دانست تا درباره بحران جاری در سوریه و گزینه های انتقال سیاسی بحث و گفتگو شود.

وی در خصوص بلاروس، با هماهنگی اتحادیه اروپا، گفت: آمریکا تخفیف هایی را در تحریم های این کشور صورت داده است و با توجه به اقدامات مثبت بلاروس در آزادی همه شش زندانی سیاسی خود صورت داده است. این کاهش تحریم ها محدود به برخی روابط تجاری با بلاروس است تا دولت این کشور را برای برداشتن گام های مثبت بهتر در خصوص حقوق بشر و مردمسالاری شود.

کربی درخصوص محتوای دیدار ظریف وکری گفت: دیدار این دو درباره برجام و همکاری با ایران برای گام هایی بود که ایران می بایست برای اجرای برجام بردارد. این دیدار برای صحبت درباره برجام بود و بحثی از درگیری های سوریه صورت نگرفته است.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا درباره تیم همراهی کننده کری در دیدار با ظریف که به گفته خبرنگار حاضر، ربطی به برجام ندارد و بیشتر مربوط به مقابله با داعش است گفت البته من تصویری را که شما اشاره می کنید ندیده ام ولی همانطور که گفتم، هدف از این دیدار، موضوع اجرای برجام بود؛ زمانی که به اینجا می آمدم، این فرصت برای من پیش آمد تا با برخی از کارکنان وزیر خارجه که در این نشست حاضر بودند، صحبت کنم و چیزی که آنان به من گفتند این بود که موضوع سوریه و انتقال سیاسی در این نشست مطرح نشده است. چیزی که می توانم بگویم این است که هدف نشست که با هماهنگی دو طرفه بود، برجام و اجرای آن بود. وزیر امور خارجه آمریکا از ظریف درخواست دیدار در این خصوص را کرده بود و این دیدار نیز در همین زمینه برگزار شده است.

کربی گفت: وزیر خارجه نیز این اطمینان را دارد که زمان کافی برای شنیدن دیدگاه های ظریف در نشست چند جانبه فردا دارد که نه فقط ایران، بلکه چندین نماینده فردا در این نشست حاضر هستند و همه فرصت این را دارند که درباره این موضوع بسیار مهم صحبت کنند. البته من دیدارهای بیشتر کری و ظریف را نیز بعید نمی دانم که در آن موضوع سوریه مطرح شده باشد. البته این را نیز باید افزود که احساس بیشتر شرکت کنندگان در نشست اخیر نیز این بود که لازم است ایران نیز در گفتگوهای سوریه حضور داشته باشد.

وی افزود: کری نیز باور دارد در این مقطع زمانی که تلاش می شود وارد فرایند انتقال شویم، بسیار اهمیت دارد که ایران نیز در این گفتگوها حاضر باشد. البته اگر این برداشت باشد که ما مشکلی با اقدامات ایران در حمایت از حکومت اسد یا گروه حزب الله نداریم، قطعا اینگونه نیست. ما این را بارها نیز گفته ایم که قطعا از نقشی که روسیه نیز در این کشور در سوریه باز می کند، راضی نیستیم و این موضوع را نیز گفته ایم. با این حال این بدان معنا نیست که در این مقطع از مذاکرات سیاسی، هیچکدام از این دو کشور نباید کنار گذاشته شوند.

کربی ادامه داد: ما بسیار پیشتر از درگیری های داخلی در سوریه، اقدامات ایران در حمایت از حزب الله و نقش این کشور در خاورمیانه را مخرب دانسته ایم و برای همین نیز تحریم هایی علیه این کشور اعمال کرده ایم. ما خواستار توقف چنین اقدامات و رفتارهایی هستیم و این رفتارها و اقدمات متوقف نشوند، ابزارهایی برای مقابله با این اقدامات را داریم. آنچه که در نشست فردا مطرح می شود، چارچوبی است که می تواند در انتقال سیاسی در سوریه مطرح باشد. چارچوب دولتی که شامل بشار اسد نباشد و بتواند قابل اعتماد و باثبات باشد. این همه تلاش ماست و اگر از من پرسیده شود که آیا پیش شرطی در این خصوص گذاشته شده است یا نه، باید بگویم از چنین تلاش هایی خبر ندارم، با ایران نیز مقابله های لازم در خصوص اقداماتی که انجام داده است، صورت می گیرد.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت البته من نشنیده ام که هرگز رئیس جمهور یا وزیر خارجه بگویند که قبول داریم برای رسیدن به یک انتقال سیاسی قابل دوام و باثبات، می بایست با ایران مذاکره کنیم یا آنان را وارد مذاکرات کنیم، همینطور روسیه؛ البته ما این کار را کرده ایم ولی اگر سوال اینگونه باشد که بدون حضور برخی کشورها از جمله ایران نمی توان به یک انتقال باثبات سیاسی رسید، باید گفت همینطور است و برای همین هم شاهد حضور ایران در نشست وین هستیم.

وی افزود: نمی خواهم این تصور به هیچ روی ایجاد شود که ما مشکلی با رفتارهای ایران نداریم، بلکه داریم و در این خصوص نیز روشن صحبت کرده ایم. ایران این فرصت را دارد تا قدرتی سازنده تر در منطقه باشد، به جامعه جهانی کمک کند تا کار درست را انجام دهد، یعنی ایجاد فرایندی که مردم سوریه بتوانند دولتی فراگیر و پاسخگو بالای سر خود داشته باشند که به دنبال منافع مردمش برود. ایران می تواند بخشی از این فرایند باشد و این تصمیی است که این کشور باید بگیرد. ما در خصوص رفتارهای ناخوشایند ایران، نه در کلام بلکه در عمل ابزارهایی برای مقابله داریم و اگر این رفتارها، نه در قبال مردم سوریه بلکه در قبال مردم دیگر کشورها ادامه داشته باشد، ما با آن مقابله می کنیم و برای مقابله نیز آماده هستیم.

کربی درباره سوال خبرنگاری که پرسیده بود چه چیزی تغییر کرده است که به یکباره آمریکا که پیشتر حضور ایران را مناسب نمی دانست، اکنون خواستار حضور ایران شده است، گفت: تحرکات دیپلماتیکی صورت گرفته است که ما، جان کری به این باور رسیده ایم که اکنون زمان مناسب برای حضور ایران در میز گفتگوهاست. هفته گذشته در نشست چند جانبه ای که به مراتب از نشست فردا کوچکتر است، گفتگوهای سازنده ای صورت گرفت و دیدگاه کری، الجبیر، لاوروف و وزیر خارجه ترکیه این بود که اکنون می توانیم ایران را وارد بحث ها کنیم. افزون بر دیدگاه این چهار کشور، دیدگاه کشورهای دیگر نیز همین بود.

وی گفت: البته این را نیز باید بیفزایم که در کنار اینکه نمی خواهم نقش ایران را کوچک نشان بدهم، باید بگویم که ایران یکی از شرکت کنندگان در نشستی است که شرکت کنندگان بسیار زیاد دیگری نیز حضور دارند و در این نشست می توان صحبت های ایران را شنید. صحبت از مجبور شدن آمریکا برای وارد کردن یا نکردن ایران یا کشور دیگری مطرح نیست. باور دارم که دعوت از ایران نشان می دهد ما در فرایند سیاسی در کجا قرار داریم. حتی اگر بخواهید بگویید که نقش نظامی روسیه باعث شده است ما مجبور شدیم به چنین تصمیمی دست بزنیم، ما بار دیگر مخالفت می کنیم.

سیاست های ما در قبال ایران تغییر نکرده است

جان کربی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در ادامه نشست خبری روزانه در این وزارتخانه گفت، تغییری در سیاست های آمریکا در قبال ایران ایجاد نشده است و ما از فعالیت های بی ثبات کننده ایران و حمایتش از تروریسم چشم پوشی نمی کنیم.

جان کربی در پاسخ به سوال خبرنگاری که گفته بود مدیر صلیب سرخ در سوریه بمباران بیمارستان ها به وسیله هواپیماهای روس را رد کرده است، آیا شواهدی مبنی بر این اتهام به روسیه وجود دارد یا نه؟ گفت: ما گزارش هایی رسانه ای در این خصوص را دیده ایم و برخی از نهادهای مدنی سوریه نیز این را گفته اند. باید بگویم که دیگر اطلاعات عملیاتی ما را به این باور رسانده است که روسها نه فقط داعشی ها را هدف قرار نمی دهند بلکه آسیب هایی ناخواسته نیز به غیر نظامیان وارد می کنند که این آسیب ها شامل برخی زیر ساخت های غیر نظامی می شود.

وی اضافه کرد: البته من نمی توانم اطلاعات عملیاتی را در اینجا منتشر کنم ولی ما دلایلی داریم که به این نتیجه می رسیم که چنین اتفاقی روی داده است. مانند آنچه که هواپیماهای ما در افغانستان انجام دادند، قبول می کنیم که باید خود را مسئول بدانیم و در این خصوص تحقیقاتی صورت بگیرد، چه درس هایی باید گرفت و چگونه می توان از تکرار آن جلوگیری کرد. ما همین انتظار را از کشورهای دیگر نیز داریم. در صورتی که چنین اتفاقی روی داد و آسیب ناخواسته ای به غیر نظامیان رسید، انتظار می رود تحقیقات صورت گیرد.

کربی درباره اینکه آیا گروهی از سوریه برای شرکت در این گفتگوها حاضر هستند یا نه گفت: نه، در این خصوص پیشتر صحبت شده است. ارتباط با گروه های میانه روی سوریه همچنان ادامه دارد و خواهد داشت و در زمانی که مناسب و مقتضی باشد، گروه های مخالف بخشی از گفتگوهای گسترده تر خواهد بود و این کار یک لزوم است به شکلی که در دوحه نیز انجام شد. همانطور که وقتی روسیه، آمریکا، عربستان و ترکیه دیدار کردند، به این نتیجه رسیدند که گروه های مخالف نیز باید نقش داشته باشند و دیدگاه های آنان نیز لحاظ شود. البته همانطور که می دانید، همه آنها روی یک هدف خاص مشترک نیستند و برای همین، فرستاده ویژه نیز تلاش می کند مواضع آنان را به همدیگر نزدیک کند.

وی درباره سوال خبرنگاری درباره سفر پادشاه عربستان به روسیه تا پایان سال و تلاش سعودی ها برای راضی کردن روسها برای جدا شدن از سوریه و ایرن گفت: البته روسیه و عربستان سعودی باید در این خصوص توضیح بدهند ولی تلاش و کار دیپلماسی نیز همین است و لازم می شود با دوستان، شرکا و حتی کشورهایی که شریک و دوست نیز نیستند، به گفتگو نشست. ما از این گفتگوها استقبال می کنیم بخصوص اینکه گفتگوها درباره انتقال سیاسی در سوریه باشد و باعث پیشرفت شود.

وی درباره اتهام انتقال تسلیحات ایرانی به سوریه با استفاده از هواپیماهای باری روس گفت: گزارش هایی مطبوعاتی در این خصوص منتشر شده است. پیشتر بارها گفته شده است که فعالیت های ایران و روسیه باعث طولانی تر شدن جنگ داخلی و قدرت یافتن اسد برای حمله به مردم خودش می شود. همانطور که پیشتر نیز گفته شد، این بخشی از گفتگوهای وین نیز هست تا درباره انتقال سیاسی که ما را از اسد عبور میدهد، صحبت شود نه اینکه کارهایی شود که باعث گستاخ تر شدن وی گردد. درباره انتقال تسلیحات ایرانی به سوریه نیز باید گفت ما تحریم هایی را علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و وزارت اطلاعات و امنیت ایران وضع به خاطر حمایت از رژیم اسد وضع کرده ایم. این تحریم های هدفمند به جای خود باقی هستند.

وی افزود: همچنین صادرات سلاح از ایران براساس قطعنامه 1747 شورای امنیت سازمان ملل، ممنوع است. ما این گزارش های رسانه ای را دنبال می کنیم و در صورتی که این گزارش ها درست باشد و روسها نیز در آن همکاری کرده باشند، آن را از کانال های مناسب، خواه دو جانبه و خواه سازمان ملل، دنبال می کنیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا درباره حمله به اردوگاه لیبرتی، محل نگهداری اعضای گروهک تروریستی منافقین گفت: تا زمان حضور من در اینجا، چیزی در این خصوص نشنیده ام.

کربی درباره اینکه آیا دعوت از ایران به معنی تغییر در سیاست های آمریکا به شمار می آید یا نه؟ گفت: به هیچ روی اینگونه نیست. ما به حمایت ایران از تروریسم چشم نبسته ایم، از قدرت خود برای مقابله با این اقدامات استفاده کرده ایم و این کار را ادامه می دهیم. کسی صحبت از تغییر سیاست در قبال فعالیت های بی ثبات کننده ایران در منطقه نمی کند. چیزی که جان کری در آستانه توافق با ایران نیز گفت این است که توافق با ایران فقط برای یک موضوع است، اینکه همه مسیرهای منتهی به سلاح اتمی بسته شود زیرا آمریکا باور دارد مقابله با ایران بدون سلاح اتمی در مقایسه با ایران مسلح به سلاح اتمی راحت تر است و منطقه نیز امن تر است. درباره اینکه آیا این امر می تواند شروعی جدید در روابط با ایران باشد، وی گفته بود که این نیز به ایرانیان بستگی دارد تا رفتارهای خود را تغییر دهند، عضوی مسئول تر و پذیرفته شده تر در جامعه جهانی و بخصوص منطقه باشند. البته باید گفت از زمان توافق به این سو، آنان چندان تمایلی به تغییر در مسیر خود نشان نداده اند و ما نیز ابزارهای لازم و تمایل کامل را برای مقابله با آنان به خاطر حمایت از حزب الله، حماس یا هر گروه افراط گرا و تروریست در منطقه را داریم و چیزی در ای خصوص تغییر نکرده است.

کربی اضافه کرد: در خصوص سوریه، همانطور که صحبتش نیز شد، چیزی که در اینجا تلاش می شود این است که فضایی برای انتقال سیاسی در این کشور ایجاد شود تا مردم این کشور دولتی پاسخگوی در دمشق داشته باشند نه اینکه دولتی باشد که روی سرشان، بمب های بشکه ای بیندازد. در همه این مدت، ایران به میز گفتگوها دعوت نشده بود و نیازی به حضور این کشور نیز وجود نداشت ولی اکنون در نقطه ای قرار داریم که به این نتیجه رسیده ایم که آنان می بایست باشند. به خاطر نفوذ طولانی مدت و حمایت طولانی مدت آنان از رژیم اسد، ما از چند ماه پیش نیز گفته بودیم که می بایست با آنان گفتگوهایی صورت گیرد و خواهیم دید که گفتگو با آنان چه میزان سازنده است و چه میزان در تلاش برای نقش آفرینی در انتقال سیاسی، جدی هستند. اگر آنان جدی باشند و راهی مناسب نیز پیش رو بگذارند، قطعا از آن استقبال می کنیم. این را بار دیگر بگویم که هیچ تغییری در سیاست و دیدگاه ما درباره فعالیت های بی ثبات کننده ایرانیان که هم کنون نیز ادامه دارد، صورت نگرفته است و ما نیز از فعالیت های بی ثبات کننده آنان که در منطقه دارند، چشم پوشی نمی کنیم.

وی درباره سوال خبرنگاری درباره گذشت سه ماه از حمله تروریست های اسرائیلی به خانه یک فلسطینی و سوزاندن اعضای این خانواده و تعلل مقامات صهیونیست در رسیدگی به این پرونده، گفت: من نمی توانم گفتگوهای دیپلماتیک خود را در اینجا بیان کنم. ما در زمان این حمله نیز موضع خود را بیان کردیم. همانطور که می دانید، جان کری در منطقه بود و با نخست وزیر نتانیاهو، محمود عباس و ملک عبدالله دیدار کرد. چیزی که ما می خواهیم این است که به صورت کلی، خشونت ها متوقف شوند و هر کار و سخنی که باعث افزایش خشونت می شود، متوقف شود. مقامات اسرائیلی گفته اند در این خصوص تحقیق می کنند و مناسب نیست من در اینجا در این خصوص صحبت کنم. بهتر است در این خصوص از مقامات اسرائیلی سوال کنید.

وی درباره سوال خبرنگاری درباره پیشنهاد نیوزلند در خصوص ارائه قطعنامه به شورای امنیت درباره توقف شهرک سازی در قبال توقف اقدامات فلسطینی ها در دادگاه بین المللی کیفری گفت ما از ارائه این پیش نویس اطلاع داریم و همانطور که اعلام شد، این پیش نویس را با توجه به هدفی که همه ما به دنبال آن هستیم، یعنی تشکیل دو کشور، بررسی می کنیم.

وی ضمن استقبال از لغو قانون تک فرزندی در چین، درباره رای پارلمان اروپا درباره ادوارد اسنودن ،گفت: سیاست ما در قبال آقای اسنودن تغییر نکرده است؛ وی می بایست به آمریکا بازگردد و در آمریکا محاکمه شود. موضع ما از همان ابتدا بر این قرار بود و باور داریم که وی امنیت ملی آمریکا را با خطری بزرگ روبرو کرده است و باید پاسخگو باشد.

۱۳۹۴/۸/۸

اخبار مرتبط
نظرات کاربران
نام :
پست الکترونیک:
نظر شما:
کد امنیتی:
 

آخرین اخبار...