نسخه چاپی

سر درد دارم، چی كار كنم؟!

شاید بهتر باشد به توصیه قدیمی‌ها عمل نكنید و این بار سری كه درد نمی‌كند را دستمال ببندید. اگر سردرد میگرنی همیشه همراه‌تان است، راه‌های پیشنهادی ما را برای پیشگیری انجام دهید.

به گزارش نما به نقل از مجله سیب سبز ، شاید بهتر باشد به توصیه قدیمی‌ها عمل نکنید و این بار سری که درد نمی‌کند را دستمال ببندید. برای شمایی که سال‌هاست با بیماری میگرن دست به گریبان هستید، حتی لحظات آرام و بدون درد زندگی‌تان خالی از استرس نیست. میگرنی‌ها همیشه به انتظار هجوم دوباره درد هستند و خوب می‌دانند که تنها حضور در کنار عزیزان‌شان تا نیمه شب می‌تواند لذت شب‌نشینی را با دردی رام نشدنی ازبین ببرد.
اگر شما هم خودتان را یکی از اعضای خانواده بزرگ میگرنی‌ها می‌دانید و از درمان‌های دارویی بی‌اثر و کم‌اثر خسته شده‌اید، این توصیه‌ها را به کار ببندید. متخصصان مختلف و پژوهشگران در گوشه و کنار جهان، معتقدند راه‌هایی که در ادامه آورده‌ایم بهتر از هر قرص و دارویی از پس کنترل دردهای میگرنی برمی‌آیند و راه را در برابر هجوم‌شان می‌بندند.
تقویم درد درست کنید
برای اینکه بتوانید میگرن را ضربه فنی کنید و در مقابل سردردهای آزار دهنده‌ای که یکدفعه سراغ‌تان می‌آیند سد بسازید، بهترین راه ثبت روزهایی است که سردرد دارید. یک تقویم دیواری بخرید و دور همه روزهایی که سرتان در آنها درد گرفته خط قرمز بکشید. آخر ماه روزهای ثبت شده را بررسی کنید. می‌توانید در حاشیه تقویم بنویسید که روزتان را چطور گذرانده‌اید، چقدر خوابیده‌اید، چه غذایی خورده‌اید و در چه هوایی نفس کشیده‌اید.
چه ویژگی مشترکی می‌توانید برای این روزها پیدا کنید؟ می‌توانید بگویید روزهایی که دیرتر از ساعت معینی خوابیده‌اید، فردایش میگرن به سرتان حمله کرده؟ یا در روزهایی که حسابی اضافه کاری کرده‌اید یا غذای خاصی خورده‌اید دچار چنین دردی شده‌اید؟ این تقویم به شما برای شناسایی عواملی که باعث دردتان می‌شود کمک می‌کند. پس حتما همین امروز صفحه آذر ماه را به دیوار بزنید و از این ماه برای ثبت روزهایی که درد سراغ‌تان آمده، تلاش کنید.
از زیر آشپزی در نروید
اینکه از خوردن یکی از وعده‌های غذایی طفره بروید و به‌خاطر تنبلی در آشپزی کردن فکر ناهار خوردن را از سرتان بیرون کنید، می‌تواند حال‌تان را حسابی بد کند. گرسنه ماندن یکی از بدترین تجربه‌هایی است که میگرنی‌ها می‌توانند داشته باشند. اما تنها نخوردن یک وعده غذایی نیست که باعث ایجاد سردرد می‌شود‌. اگر کار را بهانه کنید و خیلی بعد از زمان مناسب غذا خوردن سر میز حاضر شوید هم زمینه را برای هجوم حملات میگرنی فراهم می‌کنید.
برای شمایی که به این بیماری دچار هستید، غذا خوردن در زمان معین در هر روز می‌تواند یکی از بهترین داروهای آرام‌بخش باشد. دارویی که شما را دچار هیچ عارضه‌ای هم نمی‌کند. در صورتی که می‌دانید قرار است یک روز پرمشغله را بگذرانید، بهتر است چند عدد آجیل و آبنبات در کیف‌تان بگذارید و با گهگاه خوردن‌شان اجازه احساس کردن گرسنگی را به خود ندهید. از یاد نبرید که تنها چند دقیقه گرسنگی می‌تواند شما را ساعت‌ها و حتی روزها با این دردهای آرام‌نشدنی همراه کند.
برای خودتان لالایی بخوانید
مهم نیست به چه دلیل خواب به چشم‌تان نمی‌آید. از ناتوانی در برابر وسوسه دیدن برنامه نود بگیرید تا حضور در مهمانی‌های خانوادگی یا ابتلا به اختلالات خوابی که به درمان جدی نیازمندند، همه می‌توانند بلای جان شمایی که دچار بیماری میگرن هستید، باشند. اگر نمی‌خواهید این دردهای آزار دهنده که آرامش‌تان را مختل می‌کنند، باز سراغ‌تان بیایند، دور دیر خوابیدن را خط بکشید و شب‌ها در ساعت معینی به تختخواب بروید. خوابیدن در زمان معین و بیدار شدن در ساعت مشخص هم می‌تواند به کنترل بیماری‌تان کمک زیادی کند.
سفر بروید
حتما خودتان هم می‌دانید که استرس یکی از تحریک‌کننده‌هاست و می‌تواند سر‌درد را به جان شما بیندازد. اما اگر در ماه یکی، دو روز یا هر چند ماه یک بار یک هفته به خودتان استراحت دهید و سفر آرامش‌بخشی را تجربه کنید، به کنترل بیماری‌تان کمک زیادی کرده‌اید. شما برای کم کردن دردها، به هیچ چیز به اندازه تن‌آرامی و بیرون کردن فکر‌های مزاحم از سرتان نیاز ندارید و چه فرصتی بهتر از سفر برای ایجاد این شرایط؟
بهانه نیاورید و هر چند هفته یک بار خودتان را به یک سفر، هرچند کوچک مهمان کنید. مهم نیست کجا می‌روید، مهم نیست چقدر خرج می‌کنید، همین که چند روز فکر‌تان را از کار و استرس‌های هر روزه آزاد کنید، قدم بزرگی در مهار کردن دردهای میگرنی برداشته‌اید. این بار توپ توی زمین شماست و خودتان پزشک خودتان هستید. پس این مسئولیت را جدی بگیرید.
بدوید
اگر میانه‌ای با ورزش کردن ندارید و البته اگر بدون آماده شدن بدن‌تان سنگ بزرگی برداشته‌اید و سخت مشغول ورزش هستید، طبیعی است که سردرد همراه هر روزه‌تان باشد. مطالعاتی که در‌مورد راه‌های مقابله با حملات میگرنی انجام شده، نشان می‌دهد که ورزش کردن هم می‌تواند مثل یک دارو در برابر این حملات بایستد. اما اگر شما می‌خواهید از چنین دارویی استفاده کنید، مراقب باشید حرکات ورزشی ناگهانی انجام ندهید یا اگر بدن‌تان آمادگی ندارد، یکدفعه ورزشی سنگین را شروع نکنید.
شاید برای شمایی که میگرن دارید، بهترین راه ثبت‌نام در یک کلاس مبتدی یوگا یا ایروبیک یا حتی آرام دویدن در پارک نزدیک خانه‌تان باشد. با این کار هم به ترشح بیشتر سروتونین در بدن‌تان و شادتر شدن خود کمک کرده‌اید و هم احتمال حمله دوباره سردرد را پایین آورده‌اید.
پیتزا نخورید
برای کاهش دردهایی که زندگی روزانه‌تان را مختل می‌کنند، باید مراقب خورد و خوراک‌تان باشید. خوراکی‌های کافئین‌دار و محرک می‌توانند زمینه را برای هجوم این دردها فراهم کنند اما گذشته از آنها، مصرف خوراکی‌های حاوی نگه‌دارنده هم می‌تواند به این مشکل دامن بزند.
اگر سوسیس و کالباس‌دوست هستید و میگرن دارید، باید فکری به حال ذائقه‌تان بکنید و با تربیت سختگیرانه‌اش، میل خود به مصرف غذاهای دردسرساز را کمتر کنید. شاید بهتر باشد مدتی با پیتزا و حتی همبرگر آماده خداحافظی کنید و در خانه غذایی که کمترین میزان مواد نگه‌دارنده و البته کمترین میزان ادویه در آن به کار رفته را تهیه کنید؛ چراکه ادویه‌ها هم می‌توانند چنین دردی را در افراد مستعد ایجاد کنند.
پارچ آب را پر کنید
کم‌آب شدن بدن یکی دیگر از دلایل ایجاد دردهای میگرنی است. اگر در طول روز ساعات زیادی را زیر آفتاب سپری کرده‌اید یا به‌خاطر مشغله زیاد فراموش کرده‌اید از صبح تا این لحظه آب بنوشید، باید انتظار شدت گرفتن سردردتان را هم داشته باشید. وقتی ذخیره آب بدن افراد مبتلا به میگرن کم می‌شود، زمینه برای این حمله‌ها فراهم می‌شود.
شاید یکی از راهکارهای خوب برای دور زدن این دردها این باشد که همیشه یک لیوان آب روی میز کار یا کنار مبلی که روی آن می‌نشینید، بگذارید تا احتمال فراموش کردن آب نوشیدن‌تان کمتر شود. اگر این روش هم تاثیری نداشت، می‌توانید ساعت تلفن همراه‌تان را تنظیم کنید تا لااقل هر 45‌دقیقه یک بار به شما یادآوری کند که کمی آب بنوشید.
وزن کم کنید
شاید خود شمایی که به هزار و یک دلیل نگران اضافه‌وزن‌تان هستید هم ندانید که به‌خاطر چربی‌های انباشته شده در بدن‌تان این روزها بیشتر سردردهای میگرنی را تجربه می‌کنید. اما محققان می‌گویند افرادی که اضافه‌وزن دارند، به احتمال 81درصد بیشتر از میگرنی‌هایی که اضافه‌وزن ندارند این دردها را تجربه می‌کنند.
پس برای اینکه دردهای میگرنی کمتر سراغ‌تان بیاید، هر‌چه سریع‌تر به یک متخصص تغذیه مراجعه کنید و با انتخاب یک رژیم مناسب غذایی، احتمال شروع شدن دردهای‌تان را پایین بیاورید. شاید این بار بتوانید با یک تیر دو نشان بزنید و با کاهش وزن هم احتمال حمله دوباره میگرن را پایین بیاورید و هم خودتان را در برابر دیگر عوارض چاقی بیمه کنید.
هوای خودتان را داشته باشید
هوایی که در آن نفس می‌کشید هم می‌تواند زمینه را برای به درد آمدن سرتان فراهم کند. وقتی میگرنی‌ها در معرض وزش برخی بادها قرار می‌گیرند یا وقتی مجبور می‌شوند در روزی گرم بدون قرار گرفتن درمعرض تجهیزات سرمایشی و تهویه مناسب هوا به کارهای‌شان برسند، در پایان روز سردرد مهارنشدنی را تجربه می‌کنند.
محققان می‌گویند هوای بیش از اندازه گرم یا قرار گرفتن در‌معرض وزش باد می‌تواند مثل نفس کشیدن در هوای آلوده شما را دچار سردرد کند. پس هوای خودتان را داشته باشید. از طرف دیگر یادتان نرود که آفتاب تند هم یکی از تاثیرگذارترین عوامل در این مورد است و اگر دقایق طولانی درمعرض آن قرار بگیرید، درد برای چند روز کلافه‌تان خواهد کرد.
از متخصص زنان کمک بگیرید
دل‌درد تنها مشکلی نیست که خانم‌ها در زمان بروز عادت ماهانه از آن شکایت می‌کنند و فقط متخصص مغز و اعصاب نیست که می‌تواند با بررسی عصب‌شناختی دارویی مناسب برای کنترل سردردهای میگرنی تجویز کند. اگر زن هستید و میگرن دارید، برای بهبود وضعیت‌تان می‌توانید روی کمک متخصص زنان هم حساب کنید، چراکه با‌توجه به بررسی‌های انجام شده، تغییرات هورمونی در زمان بروز عادت ماهانه هم می‌توانند زمینه‌ساز میگرن شوند و اگر این تغییرات را با کمک متخصص زنان کنترل نکنید.

۱۳۹۴/۱۱/۸

اخبار مرتبط
نظرات کاربران
نام :
پست الکترونیک:
نظر شما:
کد امنیتی:
 

آخرین اخبار...