نسخه چاپی

حفظ محیط زیست مطالبه ملی و از الزامات توسعه پایدار است

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: حفظ محیط زیست به مطالبه ملی تبدیل شده و از اركان و الزامات توسعه پایدار است.

به گزارش نما به نقل از برنا، معصومه ابتکار در پایان سفر یک روزه خود به اصفهان که به مناسبت روز جهانی تالاب‌ها با شعار «تالاب‌ها برای آینده ما، معیشت پایدار» در اصفهان برگزار شد، گفت: محیط زیست هیچ گونه مسئولیتی در خصوص ارزیابی پروژه‌هایی نظیر تونل بهشت آباد ندارد. این پروژه‌ها تنها در صورت تایید ارزیابی‌های زیست محیطی قابل اجرا هستند و بر این اساس تا زمانی که نتیجه ای در این راستا به دست محیط زیست نرسد امکان اجرا برای این پروژه نخواهد بود.

ابتکار در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در خصوص سرنوشت پروژه تونل بهشت آباد با توجه به اعلام توقف پروژه از سوی وزیر نیرو و واکنش اینستاگرامی او به این مساله با تاکید بر اینکه تاکنون هیچ اظهار نظری در این خصوص نکرده است، اظهار کرد: محیط زیست هیچ گونه مسئولیتی در خصوص ارزیابی پروژه‌هایی نظیر تونل بهشت آباد ندارد. این پروژه‌ها تنها در صورت تایید ارزیابی‌های زیست محیطی قابل اجرا هستند و بر این اساس تا زمانی که نتیجه ای در این راستا به دست محیط زیست نرسد امکان اجرا برای این پروژه نخواهد بود.

وی افزود: بر اساس مصوبه دولت و نیز برنامه پنجم توسعه پروژه های توسعه ای نظیر بهشت آباد یا تونل گلاب باید پیش از اجرایی شدن تحت 51 ارزیابی محیط زیستی قرار گرفته و نتایج این بررسی‌ها به تایید کمیته ماده دو دولت شامل سازمان حفاظت محیط زیست، مدیریت برنامه ریزی و نیز دستگاه های مسئول دیگر قرار گیرد تنها پس از گذراندن این مراحل خواهد بود که پروژه فرآیندهای استانی خود را طی کرده و وارد فرآیند های ملی می‌شود.

لزوم تغییر الگوی کشت در تمام کشور

رییس سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید دوباره برنقش نظارتی مجموعه متبوع خود بر روند اجرای پروژه بهشت آباد گفت: سازمان در هیچ دوره ای چه در زمان تصویب پروژه در سال 82 توسط دولت وقت و چه اکنون هیچ وظیفه ای در قبال ارزیابی پروژه نداشته و ندارد؛ تا زمانی که وزارت نیرو یا هر نهاد مسئول دیگری ارزیابی‌های زیست محیطی را انجام ندهد بدون شک امکان اجرایی برای آن نخواهد بود.

ابتکار با بیان اینکه هر طرح یا پروژه مرتبط با محیط زیست باید با توجه به ملاحظات مربوط به حوزه آب، تالاب‌ها و رودخانه‌ها صورت بگیرد، ادامه داد: مسائل محیط زیستی معضلات ملی کل کشور هستند بنابراین همه مردم اعم از کشاورزان یا صنعت گران باید مدیریت منابع آبی در بخش حوضه های آبریز و حق آبه های آبی اعم از گاو خونی، فلات مرکزی، کارون و دیگر نقاط راشامل شود.

وی با ابراز تاسف نسبت به برداشت نامتوازن و بی رویه آب از منابع زیر زمینی، روان آب‌ها و تالاب ها تصریح کرد: کشاورزان در هر کجای کشور از شرق اصفهان گرفته تا یزد، کرمان، خراسان یا سیستان و بلوچستان باید الگوی کشت و زرع خود را اصلاح کنند و با مدیریت منابع آبی در همه مناطق مساله تحقق حق آبه های زیست محیطی را در دستور کار خود قرار دهند در این راستا بخش های مهم و دخیل دولتی نیز باید به تعهدات خود پایبند باشند و البته تا کنون نیز به نحو مطلوبی پایبند بوده‌اند به عنوان مثال هفته گذشته وزیر نیرو در نامه ای به بخش‌های مختلف وزارت خانه متبوع خود خواستار تحقق حق آبه های رودخانه‌ها و تالاب‌ها شده است.

توسعه زیست محیطی هنوز به کشاورزی نرسیده است

رییس سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: اگر وضعیت برداشت‌ها در کشور به همین شیوه با راندمان بالا و پر خطر ادامه یابد آلودگی‌های سمی و کودی بیش از امروز به سفره های غذایی مردم راه می‌یابند و نواحی زیست محیطی به سمت خشک شدن بیشتر پیش می‌روند؛ در حقیقت حل مشکل زاینده رود، گاوخونی، کارون و ارومیه تنها و تنها در گرو تنظیم مصارف و منابع آبی است؛ فشارهای منطقه ای، سیاسی یا قومیتی نباید بر سرنوشت منابع و نواحی زیست محیطی تاثیری بگذارد.

ابتکار ادامه داد: همه کشاورزان باید خوب زندگی کنند؛ درست است کشاورزی یک بخش استراتژیک و مهم در سرنوشت کشورها از جمله ایران است؛ غذا راهبرد اساسی کشورها است اما همه این موارد باید با رویکرد صحیح زیست محیطی و با مصرف بهینه منابع آبی انجام شود. ایران امروز در سیطره بخش عظیمی از مخاطرات طبیعی مانند تنش‌های آبی، تغییر اقلیم، کاهش بارندگی و افزایش دما قرار دارد و اگر چه شرایط در 27 ماه گذشته اندکی بهبود یافته اما هنوز هم در برخی نواحی ناپایداری‌های اقلیمی و آلایندگی به چشم می‌خورد؛ ما همه ایرانی هستیم و لازم است بیش از هر چیز با نگاهی منطقی، معتدل، واقع بینانه و علمی به همه موارد مرتبط با محیط زیست نگاه کنیم و سپس درباره آن‌ها تصمیم بگیریم.

وی با اظهار تاسف از اینکه روش‌های توسعه زیست محیطی هنوز به بخش کشاورزی در اصفهان نرسیده است، ادامه داد: شرایط اقلیمی امروز کشور اقتضا می‌کند که بیش از گذشته به سمت صنعت بدون کربن و سبز حرکت و بخش مهمی از سیاست‌های گذشته خود را اصلاح کنیم.

حذف مازوت از نیروگاه ها مهمترین اقدام زیست محیطی دولت

رییس سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخ به سوال دیگر در خصوص چرایی مجوز محیط زیست اصفهان برای استفاده نیروگاه‌ها از سوخت پر خطر مازوت و استفاده از این شیوه برای اعمال فشار بر استاندار تصریح کرد: بر اساس تصمیم دولت و تاکیدات معاون اول رییس جمهور نیروگاه های مستقر در مجاورت کلان شهرهای آلوده به جز در موارد اضطرار حق استفاده از مازوت را ندارند؛ نیروگاه شهید منتظری اصفهان در طول یک سال گذشته از سوخت مازوت استفاده نکرده و مجوز مربوطه نیز به دلیل وضعیت اضطرار صادر شده بوده است.

ابتکار اضافه کرد: در همین راستا معاون وزیر نفت نیز با تاکید بر کاهش و حذف تدریجی سوخت پر خطر مازوت بر جایگزینی سوختی مناسب‌تر و نزدیک‌تر به استانداردهای زیست محیطی برای نیروگاه‌ها تاکید کرده است؛ به اعتقاد من حذف مازوت از نیروگاه‌ها یکی از مهم‌ترین اقدامات زیست محیطی دولت یازدهم تاکنون بوده است علاوه بر این دولت استانداردهای خروجی هوای صنایع به منظور ارتقا شاخصه های خروجی هوا را مصوب و ابلاغ کرده است.

وی با تاکید بر اینکه برنامه های زیست محیطی جز از طریق همکاری‌های گسترده میان بخشی، نگاه علمی، تامین دقیق اعتبارات و مدیریت منسجم امکان پذیر نیست، اظهار کرد: برنامه جامع کاهش آلودگی هوا طی یک برنامه 10 تا 15 ساله در سال 79 به تصویب رسید و اکنون شاهد به ثمر رسیدن نتایج آن در شهرهای اصفهان، کرج، مشهد، اراک و برخی دیگر از شهرها هستیم. بر اساس آمارهای رسیده به عنوان مثال تعداد روزهای پاک شهر اصفهان از 78 روز در 11 ماه نخست سال 92 به 207 روز سالم در سال 94 رسیده است با این حال هنوز تا رسیدن به مطلوب راه زیادی مانده است.

نماینده مجلس باید از حقوق زیست محیطی مردم آگاه باشد

رییس سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخ به سوال دیگری در خصوص نقش مجلس نهم در پیشبرد اهداف زیست محیطی با اشاره به برخورد غیر کارشناسانه برخی از نمایندگان مجلس کنونی در همه مسائل از جمله محیط زیست تصریح کرد: منکر بخشی از اقدامات مثبت مجلس کنونی نمی‌شویم اما باید این حقیقت را هم پذیرفت که برخی نمایندگان مجلس نهم وقت و انرژی بخش قابل توجهی از کشور را به موارد غیر ضروری معطوف کردند و از نقش مهم نمایندگی خود یعنی نظارت بر حسن اجرای قوانین غافل ماندند.

ابتکار در عین حال با تقدیر از نگرش رییس مجلس نهم و دیگر نمایندگان خانه ملت ادامه داد: این نمایندگان همکاری‌های بسیار خوبی را با دولت داشتند؛ در این دوره نیز امیدواریم مردم بهترین افراد را که علاوه بر صلاحیت از شناخت و اشراف کافی نسبت به مسائل برخوردار هستند انتخاب کنند؛ نمایندگانی که بتوانند الزامات توسعه پایدار را در دستور کار خود قرار دهند و از این طریق کشور را از بحران‌ها و چالش‌های بزرگ نجات دهند.

وی کارنامه روشن و شفاف را دیگر ویژگی نماینده مطلوب دانست و تصریح کرد: نماینده مجلس باید از شجاعت کافی برای اعمال تصمیمات صحیح برای کشور برخوردار باشد؛ به حقوق زیست محیطی آحاد جامعه آشنا باشد و برای آسایش مردم با تمام توان تلاش کند.

۱۳۹۴/۱۱/۱۴

نظرات کاربران
نام :
پست الکترونیک:
نظر شما:
کد امنیتی:
 

آخرین اخبار...