به گزارش نما، در بازار سهام ایران که تنها در جهت رشد بازار میتوان سود کرد، افت شدید قیمتها باعث ترس و هراس سهامداران میشود؛ به گونهای که گاه شاهد تصمیمات هیجانی در رابطه با فروش سهم هستیم. اوراقتبعی ایدهای بود که همزمان با ریزش شدید بورس تهران از سمت مسوولان بازار سرمایه به فعالان ابلاغ شد. این اوراق با توجه به نگرانیهایی که سهامداران خرد داشتند، بهعنوان ابزاری برای بیمه کردن ارزش سهام معرفی شد تا توسط آن نوسانات و زیان سهم بیمه شود. در واقع سهامدار میتواند با در اختیار داشتن اوراق تبعی ریسک سیستماتیک را به حداقل برساند.
ناشر اوراقتبعی با توجه به شناختی که نسبت به سهم و پتانسیلهای آن دارد، اوراق با قیمت مشخص را منتشر میکند و کسی که این اوراق را خریداری میکند در تاریخ اعمال در صورتیکه قیمت سهم پایینتر از نرخ اعمال اوراق تبعی باشد زیان او جبران میشود. لازم بهذکر است که ناشر اوراق تبعی در بازار سرمایه ایران معمولا سهامدار عمده بوده یا تامین مالی ناشر توسط سهامدار عمده صورت میگیرد.
فرایند اجرایی اوراق تبعی
اطلاعیه اوراق تبعی منتشر میشود و پس از بازگشایی تا اتمام حجم عرضه مورد نظر، هر شخص سرمایهگذاری میتواند ورقه تبعی را خریداری کند.
ساز و کار اولیه این طرح به این شکل است که ناشر، اوراقی را تحتعنوان آپشن یا اختیار فروش تبعی منتشر میکند و از این طریق ریسک سرمایهگذاران خرد را کاهش میدهد. با این طرح سهام بهطور کامل بیمه میشود، اما امکان انجام معاملات ثانویه روی اوراق تبعی وجود ندارد و خریدار فقط میتواند از اختیار خود استفاده کند، اما در عین حال کسیکه یک آپشن را خریداری کرده آسودگیخاطر دارد که این سهام را در یک دوره مشخص بالاتر از رقم کنونی به فروش خواهد رساند.
نکتهای که باید به آن توجه کرد این است که این اوراق در بازار ثانویه عرضه نمیشوند و بنابراین قابل معامله نیستند.
فرجام این اوراق یکی از دو حالت ذیل است:
۱. درصورتیکه قیمت پایانی سهم پایه در روز سررسید بزرگتر یا مساوی قیمت اعمال باشد، «اوراق اختیارفروش تبعی» اعمال آن بیمعنی است چراکه دارنده اختیار میتواند سهم خود را با قیمت بالاتر در بازار سهام به فروش برساند.
۲. درصورتیکه قیمت پایانی سهم پایه در روز سررسید از قیمت اعمال کمتر باشد، اعمال «اوراق اختیار فروشتبعی» منوط به ارائه درخواست از سوی سهامدار و از طریق کارگزار وی به بورس حداکثر تا ساعت۱۳ آن روز انجام خواهد شد.
لازم به ذکر است کسانی میتوانند اوراق اختیار تبعی را بخرند که مالک سهام پایه باشند. بدیهی است که تعداد سهم باید بهاندازه اوراق تبعی یا از آن بیشتر باشد. در صورت خرید اوراقتبعی فروش، حتما باید سهم موردنظر تا تاریخ اعمال نگهداری شود و در صورت فروش سهم، برگههای اختیار فروشتبعی خود به خود ابطال میشود.
فرض کنید که قیمت اعمال برای اختیار تبعی فروش یک سهم در تاریخ سررسید ۱۵۰۰ تومان و قیمت پایانی سهم در آن تاریخ ۱۰۰۰ تومان باشد. دارنده اختیار به دلیل بالاتر بودن قیمت اعمال اختیار خود میتواند سهم خود را با قیمت ۱۵۰۰ تومان به ناشر اوراق تبعی بفروشد یا مابهالتفاوت قیمت سهم و قیمت اختیار را بهصورت نقدی دریافت کند. چگونگی اعمال آن در اطلاعیه منتشرشده اعلام میشود که میتواند نقدی یا سهمی باشد.
احتمال رشد قیمت سهام با نزدیک شدن به تاریخ اعمال!؟
با توجه به ریزشهای اخیر بازار سرمایه و راهحلهایی که برای آن مطرح میشد موضوع سهام تبعی نیز موردتوجه ارکان بازار قرار گرفت. در کل انتظار میرفت که سهامداران با توجه به تضمین حداقل سود مورد انتظار از نوسانات بازار هراسی نداشته باشند و تصمیمات هیجانی اتخاذ نکنند. حال با نزدیکشدن به تاریخ اعمال برخی از اوراق تبعی منتشر شده آنچه که اهمیت دارد سیاست ناشر اوراق تبعی در روزهای منتهی به روز سررسید است.
برخی از اهالی بازار سرمایه معتقدند با توجه به اینکه در اکثر سهمها قیمت اعمال از قیمت روز سهام بیشتر است، این امکان وجود دارد که ناشر برای اجتناب از زیان قیمت سهم را تا قیمت اعمال بالا ببرد.
بهنظر میرسد که با توجه به حجم اوراق تبعی موضوع حمایت ناشر اوراق تا رسیدن قیمت سهم به قیمت اعمال چندان قابلاستناد نبوده و این مسالهای نیست که ناشر اوراق بخواهد روند سهم را به هر قیمتی و در بازار منفی تا تاریخ سررسید تغییر دهد؛ چراکه بالا بردن قیمت سهم در بازار منفی هزینه بهمراتب بیشتری را به سهامدار عمده تحمیل میکند. علاوه بر آن با توجه به قیمت سهام پس از ریزشهای اخیر، ناشر اوراق میتواند سهمها را در بازههای نسبتا ارزنده خریداری کند.
بهعنوان نمونه قیمت ورقه تبعی بانک صادرات که در تاریخ ۲۳/ ۱۲/ ۱۳۹۹ سررسید میشود، ۳۷۵۰ ریال است. اگر برای مثال قیمت پایانی سهم در نزدیکی تاریخ اعمال ۳هزار ریال باشد، با توجه به حجم ۵ میلیاردی اوراق تبعی سهم، حداکثر زیان ناشی از اعمال حدود ۴۰۰ میلیارد تومان است. گذشته از آن به نظر میرسد بخشی از دارندگان اوراقتبعی قبل از سررسید سهام خود را فروخته و اوراق تبعی آنها باطل شده باشد. بنابراین در ظاهر هزینه رشد قیمت سهم تا قیمت اعمال به مراتب بیشتر از زمانی است که ناشر اقدام به خرید سهام بهصورت نقدی یا سهمی در تاریخ اعمال کند.
با توجه به اینکه انتظار میرود بازار طی هفتههای آتی با افزایش تقاضا روبهرو باشد و با توجه به افت قیمت سهام و جذابیت خرید آنها، ممکن است ناشر اوراق تبعی جهت تامین مالی برای زمان اعمال ترجیح دهد با فروش سهام در بازار تامین نقدینگی کند. این موضوع میتواند بهنوعی منجر به رشد حجم عرضه در بازار شود.
منبع: روزنامه دنیای اقتصاد
اوراق تبعی چیست و چگونه كار میكند؟
اوراقتبعی ایدهای بود كه همزمان با ریزش شدید بورس از سمت مسوولان به فعالان ابلاغ شد. این اوراق با توجه به نگرانیهایی كه سهامداران خرد داشتند، بهعنوان ابزاری برای بیمه كردن ارزش سهام معرفی شد.
۱۳۹۹/۱۱/۲۱