به گزارش نما به نقل از فارس، سفیر اتحادیه اروپا در آمریکا همراه با سفرای تمام 28 عضو این اتحادیه در اعتراض به طرح کنگره آمریکا برای ایجاد مانع در مسیر سفر بدون روادید به آمریکا، نامهای سرگشاده منتشر کرده و تجدید نظر در این طرح را خواستار شدند.
در ابتدای این نامه با اشاره به بحثهای صورت گرفته در مورد این طرح و با بیان اینکه 23 عضو اتحادیه اروپا توافق لغو روادید با آمریکا دارند و 5 عضو دیگر نیز قصد دارند به زودی چنین توافقی را امضا کنند، عنوان شده است که «احساس میکنیم که لازم است ما هم در این بحث شرکت کنیم.»
29 سفیری که این نامه را نگاشتهاند، با برشمردن ویژگیهای برنامه لغو روادید دوجانبه و تأکید بر اهمیت آن بر گردشگری و تجارت بین آمریکا و اتحادیه اروپا، گفتهاند که با وجود این برنامه، اتحادیه اروپا پیش از صدور مجوز سفر افراد به آمریکا به طور کامل پیشینه آنها را بررسی میکند و لغو روادید به این مفهوم نیست که افراد بدون هرگونه بررسی امنیتی راهی آمریکا میشوند.
این سفرا هرچند گفتهاند که اتحادیه اروپا هم به دلیل تهدیدات امنیتی اخیر با ارتقا برنامه لغو روادید موافق است، اما نوشتهاند که طرح اخیر کنگره آمریکا که افراد دارای تابعیت دوگانه از یکی از چهار کشور ایران، سوریه، عراق و سودان یا کسانی را که طی 5 سال گذشته به این کشورها سفر کردهاند، برای سفر به آمریکا به دریافت روادید ملزم میکند، «تنها سفرهای قانونی تجار، روزنامهنگاران، فعالان حقوق بشری و پزشکان را تحت تأثیر قرار میدهد و در عین حال اثر اندکی بر شناسایی کسانی که مخفیانه از طریق زمینی سفر میکنند، خواهد داشت.»
این نامه میافزاید: «شهروندان اتحادیه اروپا که دارای تابعیت دوگانه از آن کشورها هستند هم به نحوی نامتناسب و غیرمنصفانه تحت تأثیر قرار خواهند گرفت.»
نویسندگان نامه تأکید کردهاند که چنین اقدامی علیه «بیش از 13 میلیون شهروند اروپایی که سالانه به ایالات متحده سفر میکنند، غیرسازنده خواهد بود، میتواند به اقدامات قانونی تلافیجویانه منجر شده، هیچ کمکی به افزایش امنیت نکرده و ضمنا به اقتصاد در هر دو سوی آتلانتیک لطمه خواهد زد.»
سفرای اروپایی در پایان نامه با اشاره به اینکه تروریسم «چالشی مشترک» است، نوشتهاند که واشنگتن باید برای اصلاح قوانین لغو روادید با اتحادیه اروپا همکاری کند.
این نامه در حالی منتشر میشود که روز دوشنبه هم یک منبع آگاه در اتحادیه اروپا به خبرگزاری فارس گفت که مقامات کمیسیون اروپایی نشستهایی را «در تمام سطوح، در واشنگتن و در بروکسل» با مقامات آمریکایی داشتهاند و در جریان این دیدارها «طرحهای دولت اوباما و همچنین پیشنهادات مطرحشده در کنگره» در ارتباط با برنامه لغو روادید را مورد بررسی قرار دادهاند.
وی گفت بروکسل انتظار دارد که واشنگتن به عنوان یک «متحد راهبردی»، پیش از اتخاذ هر تصیمی در مورد این برنامه، با اتحادیه اروپا مشورت و رایزنی کند.
در یک هفتهای که از تصویب این طرح در مجلس نمایندگان میگذرد، اعتراضات گستردهای در ارتباط با آن صورت گرفته است. این طرح برای ایران نیز از آن جهت مهم است که در صورت تصویب نهایی، میتواند گردشگران و تجار اروپایی را نسبت به سفر به ایران بیمیل کند، چراکه در آن صورت برای سفر به آمریکا نیازمند ورود به فرآیند دریافت روادید خواهند بود.
اتحادیه اروپا نیز به این دلیل مخالف این مصوبه است که این طرح با ایجاد مانع برای سفر و تجارت با برخی کشورهای خاص، دقیقا مانند تحریمهای اقتصادی، در تضاد با قواعد تجارت آزاد است. بروکسل پیش از این هم به مصوبات کنگره که برای اروپا محدودیت اقتصادی ایجاد میکردهاند، واکنشهای مشابهی داشته و حتی دست به اقدام متقابل زده است.