نسخه چاپی

امضای دو سند همكاری میان ایران و افغانستان

رؤسای جمهور ایران و افغانستان ۲ سند همكاری امضا كردند.

به گزارش نما به نقل از تسنیم، در جریان سفر ۲ روزه اشرف غنی رئیس‌جمهور افغانستان به تهران و پس از برگزاری نشست‌خبری رؤسای جمهور ایران و افغانستان، دو کشور ۲ سند همکاری با یکدیگر امضا کردند.

اشرف غنی صبح امروز وارد تهران شده است.

حجت‌الاسلام حسن روحانی رئیس‌جمهور اسلامی ایران ظهر امروز نیز در نشست‌خبری مشترک با اشرف غنی رئیس‌جمهور افغانستان، با بیان اینکه امروز در زمینه مسائل اقتصادی، انرژی، صنایع و معادن، تجارت، ترانزیت، راه‌آهن و توسعه بنادر جنوبی ایران به تفاهمات خوبی رسیدیم، گفت: در مذاکرات خصوصی و عمومی که با هم داشتیم بر مسئله حل و فصل مهاجران افغانی در ایران تاکید شد.

وی افزود: قرار شد همه افرادی که در ایران حضور دارند به دقت ثبت‌نام شوند و دو دولت درباره افراد متقاضی حضور در ایران چه برای فعالیت‌های اقتصادی و کار و چه برای تحصیل و مسائل علمی در چارچوب قانون و ویزا تصمیم بگیرند تا تردد صورت گیرد.

رئیس‌جمهور با بیان اینکه در زمینه مبارزه با موادمخدر نیز بین دو رئیس‌جمهور صحبت‌هایی صورت گرفت، تصریح کرد: در این زمینه قرار شد دو کشور همکاری‌های اطلاعاتی و عملیاتی با یکدیگر داشته باشند و همچنین برنامه‌ریزی برای کارهای زیربنایی در زمینه مسائل زراعی صورت گرفت.

روحانی ادامه داد: موضوع دیگری که مورد تاکید دو طرف و مورد توافق دو طرف بود، همکاری‌های بیشتر در زمینه مقابله با تروریسم، خشونت و افراطی‌گری در منطقه از جمله در مناطق مرزی ایران و افغانستان بود تا همکاری‌های اطلاعاتی با همدیگر داشته باشیم و در موارد لزوم با هماهنگی دو دولت، همکاری‌های عملیاتی مشترکی انجام دهیم.

وی با بیان اینکه در زمینه کل امنیت منطقه نیز مذاکراتی با هم داشتیم، خاطرنشان کرد: باید دو کشور ایران و افغانستان، کشورهای دیگر منطقه را یاری کنیم، چون معضلاتی که امروز در منطقه وجود دارد اختصاص به یک کشور ندارد و به تدریج کل منطقه را فرا می‌گیرد و دامن‌گیر همه می‌شود، بنابراین به کمک یکدیگر برای حل و فصل مسائل منطقه نیاز داریم.

رئیس‌جمهور ابراز امیدواری کرد: برخی از مسائلی که در منطقه به سمت جنگ و راه‌حل نظامی کشیده شده همه کشورهای منطقه تلاش کنند راه‌حل صلح‌آمیز و راه‌حل سیاسی را برگزینند.

روحانی به تحولات یمن اشاره کرد و گفت: امیدواریم در یمن مردم این کشور بتوانند صلح و آرامش را ببینند و حملات به کشور یمن قطع شود و مردم بتوانند خودشان پای میز مذاکره مسائل‌شان را حل و فصل کنند.

وی تصریح کرد: امروز امکان همکاری‌های اقتصادی و امنیتی وجود دارد. در این سفر در تهران وزرای مربوطه در این زمینه با هم مذاکراه خواهند کرد و این مسائل را تا حل و فصل نهایی ادامه می‌دهیم. برخی مشکلات مربوط به حوزه میحط زیست در سیستان و بلوچستان است.

رئیس‌جمهور در ادامه اظهار داشت: در زمینه احیای تالاب‌ها و دریاچه‌هایی که وجود دارد باید تصمیماتی گرفته شود. در این زمینه دو کشور استفاده از حق‌آب‌هایی دارند و مقررات قانونی و توافق‌نامه‌هایی بین دو کشور وجود دارد که بنا شد در این زمینه بین دو کشور مذاکرات جدی انجام شود تا در چارچوب حق و انصاف بتوانیم به توافقاتی برسیم که به نفع دو کشور و ملت باشد.

روحانی افزود: برخی از فعالیت‌ها چند جانبه است که باید بین ایران و افغانستان و هندوستان، بین ایران و افغانستان و چین، بین ایران و افغانستان و تاجیکستان و ترکمنستان و همچنین بین ایران و افغانستان و کل کشورهای ساحلی دریای خزر و منطقه قفقاز و آسیای میانه انجام گیرد که کلیت این مسائل با تماس‌های سه‌جانبه، چندجانبه و دوجانبه مسائل را دنبال می‌کنیم که انشاءالله آثار آن به نفع دو ملت و به نفع کل منطقه خواهد بود.

رئیس‌جمهور در پاسخ به سوال خبرنگار صدا و سیما درباره عزم ایران برای حل مشکل موادمخدر در افغانستان، گفت: یکی از مباحثی که ما هم در جلسه خصوصی و هم در جلسه عمومی آن را دنبال کردیم، بحث امنیت و مبارزه با موادمخدر بود.

وی افزود: مشکل موادمخدر این است که تولید آن سال به سال به ویژه در سال‌های اخیر افزایش پیدا کرده است. ما همه باید در قدم اول در جهت حل این معضل تلاش کنیم تا بتوانیم آن را مهار و کاهش بدهیم تا مسئله موادمخدر در منطقه به حل و فصل نهایی برسد. برای این کار دو نوع اقدام نیاز است؛ اقدام اول، امنیتی و اطلاعاتی است که از لحاظ اطلاعاتی دو کشور با هم در تماس نزدیک‌تر باشند. از لحاظ اقدامات امنیتی دو کشور باید بتوانند هماهنگی‌های لازم برای عملیات داشته باشند یا در برخی موارد حتی عملیات مشترک انجام دهند که این یک بخش کار است.

روحانی ادامه داد: اما در بخش دیگر کار ما باید بتوانیم با بحث موادمخدر و تولید آن به طور ریشه‌ای مقابله کنیم و آن کشت جایگزین است که در افغانستان باید انجام شود. در این زمینه وزارت جهاد کشاورزی ما هر کمکی که لازم باشد انجام می‌دهد. در افغانستان هم زمین برای کشت و هم آب به اندازه کافی وجود دارد و هم مردم افغانستان مردم سخت‌کوشی در طول تاریخ بوده و هستند، بنابراین همه زمینه‌ها برای یک کشت پربرکت برای مردم منطقه و افغانستان وجود دارد. ما هم انشاءالله مسیر ترانزیت‌مان را با همکاری دو کشور آماده می‌کنیم تا محصولات دو کشور و به ویژه محصولات معدنی افغانستان بتواند به کشورهای هدف صادر شود و در این زمینه یک اقدامات وسیع انجام خواهیم داد ولو اینکه این اقدامات بلندمدت است و سریع جواب نمی‌دهد، اما قدم به قدم پیش می‌رویم.

وی در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری شمشاد افغانستان درباره برنامه‌های دو کشور برای حل مشکل رودخانه مشترک هیرمند، اظهار داشت: همکاری‌های دو کشور ایران و افغانستان بسیار وسیع و وسیع‌تر از آنچه که تاکنون بوده در بخش‌های مختلف می‌تواند باشد.

روحانی خاطرنشان کرد: انشاءالله ما این همکاری‌ها را توسعه خواهیم داد. ما امروز این اراده مشترک و اراده دو طرف را به خوبی مشاهده می‌کنیم. در مسئله آب نیز همان‌طور که بیان شد در بخش هیرمند توافق‌نامه داریم و چارچوبی مشخص وجود دارد که باید آن را اجرا کنیم و به آن عمل کنیم و برای بحث محیط زیست و حق آبه‌هایی که وجود دارد برای تالاب‌ها و دریاچه‌ها باید دو طرف بنشینند و در یک چارچوب تفاهم و توافق جدیدی بتوانیم بقیه مسائل محیط زیستی را حل و فصل کنیم.

رئیس جمهور با بیان اینکه در برخی از رودخانه‌ها ما یک توافق مکتوب نداریم، گفت: در این خصوص آنچه که بوده عرف و حق‌آبه‌ای بوده که وجود داشته است، بنابراین بر مبنای آن عرف و حقابه باید بنشینم مطالعه کنیم و به نتیجه برسیم. من فکر نمی‌کنم دو ملت بزرگ ایران و افغانستان و دو دولت بزرگ در این منطقه نتوانند مسائل خودشان را حل و فصل کنند و حریررود بتواند مانعی برای توسعه روابط میان دو کشور باشد. انشاءالله دو کشور ایران و افغانستان همراه با ترکمنستان به یک چارچوب خواهیم رسید که نفع همه منطقه و ملت‌ها را تامین خواهد کرد.

۱۳۹۴/۱/۳۰

اخبار مرتبط
نظرات کاربران
نام :
پست الکترونیک:
نظر شما:
کد امنیتی:
 

آخرین اخبار...