نسخه چاپی

از توسعه زیرساخت های روستایی و اشتغالزایی تا تحقق مهاجرت معكوس در روستاها

عکس خبري -از توسعه زيرساخت هاي روستايي و اشتغالزايي تا تحقق مهاجرت معکوس در روستاها

توجه به زیرساخت های روستایی و تامین منابع مالی برای ایجاد اشتغال پایدار در روستاها با هدف توسعه پایدار و حفظ فرهنگ و اقتصاد و تضمین امیت غذایی، سالهاست كه در دستور كار دولت قرار گرفته است.

به گزارش نما ،توجه به زیرساخت های روستایی و تامین منابع مالی برای ایجاد اشتغال پایدار در روستاها با هدف توسعه پایدار و حفظ فرهنگ و اقتصاد و تضمین امیت غذایی، سالهاست که در دستور کار دولت قرار گرفته است. درحقیقت سال هاست که دولت ها در جهت تحقق مهاجرت معکوس گام برداشته و هریک سهمی در این مهم داشته اند.

به گزارش ایسنا، ۱۵ مهرماه که در تقویم به نام روز ملی روستا و عشایر نامگذاری شده هرساله یادآور مردمی سخت کوش است که هرچند در دهه های اخیر سهمشان از جمعیت کشور به کمترین میزان خود یعنی ۲۶ درصد کل جمعیت کشور رسیده، اما همچنان سهم موثری در تامین غذایی و فرهنگی کشور دارند؛ روستاها در سایه کم توجهی و علاقه به توسعه شهرها هر روز سهمشان از جمعیت کشور کمتر شد و درپی آن مشکلات بسیاری بر کشور تحمیل شد، موضوعی که ظرف سال های گذشته مورد توجه قرار گرفته و با توسعه زیرساخت های روستایی و ایجاد اشتغال پایدار در روستاها تلاش شده رونق روستاها و مهاجرت معکوس رقم بخورد.

امروزه در دنیا جمعیت روستایی به عنوان بخش مولد جامعه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و با توجه به نقش غیرقابل انکارشان در تامین امنیت غذایی کشورها همواره به عنوان یکی از مهمترین اهداف توسعه مدنظر بوده اند که در چند دهه اخیر سهم جمعیت روستایی کشور بر اثر افزایش مهاجرت از روستاها به شهرها سیر نزولی به خود گرفته و بخش عمده ای از مهاجرین روستایی در سکونتگاه های غیررسمی و حاشیه شهرها ساکن شده اند که این روند باعث ایجاد مشکلات فرهنگی، اجتماعی و بعضا اقتصادی شده است. بر همین اساس در ۱۰ سال گذشته عظم جدی برای توسعه زیرساخت ها و اشتغالزایی پایدار و در نهایت توسعه پایدار روستایی در کشور شکل گرفت.

علی قربانی معاون دهیاری های سازمان شهرداریها و دهیاری های کشور در گفت و گو با ایسنا و در تشریح آنچه که در روستاهای کشور انجام شده است به تشکیل ۳۸۰۰۰ شورای اسلامی روستایی با ۱۱۹ هزار نفر عضو اشاره کرده و می افزاید: تاکنون ۳۷ هزارو ۱۱۸ نهاد دهیاری در کشور تشکیل شده که ۹۵ درصد جمعیت روستایی از خدمات این دهیاری ها بهره مند شده اند. در حقیقت از سال ۱۳۸۲ تاپایان سال گذشته مجموع اعتبارات پرداخت شده به دهیاری ها نزدیک به ۲۵ هزار میلیارد تومان بوده است که ۲۱ هزارو ۱۸۴ میلیارد تومان از این اعتبارات در دولت های یازدهم و دوازدهم به دهیاری ها پرداخت شده است یعنی ۸۵ درصد اعتبارات پرداختی به این نهاد، از ابتدای تاسیس در دولت تدبیر و امید پرداخت شده است.

وی ادامه می دهد: سهم سرانه روستاییان از اعتبارات متمرکز از ۷۵ هزار تومان در سال ۱۳۹۲ به ۳۰۰ هزار تومان در سال ۱۳۹۸ افزایش یافت که افزایش ۴ برابری را تجربه کرده است؛ ۴۲۰ میلیارد تومان تسهیلات ارزان قیمت جهت اجرای یک هزارو ۱۳۷ طرح درآمدزای دهیاری‌ها نیز تخصیص یافت که اجرای این طرح‌ها زمینه اشتغال مستقیم بیش از ۲۷۰۰ نفر را در سطح روستاهای کشور فراهم کرده است.

وی در ادامه به نقش موثر زنان در مدیریت روستاها اشاره کرده و می گوید: حدود ۳۷ هزار نفر دهیار در کشور مشغول به فعالیت هستند که از این تعداد ۲ هزارو ۸۵۵ نفر از آنان را بانوان تشکیل می دهند همچنین حدود ۴ هزار نفر ناظر فنی و مسئول امور مالی دهیاری‌ها در سطح روستاها مشغول به فعالیت هستند که از این تعداد نیز حدود یک هزارو ۳۰۰ نفر را زنان تحصیل کرده روستایی تشکیل می‌دهند. به این ترتیب در مجموع حدود ۴ هزارو ۱۵۵ نفر از بانوان روستایی در عرصه مدیریت روستایی حضور دارند.

معاون دهیاری های سازمان شهرداریها و دهیاری های کشور در بخش دیگری از صحبت های خود با اشاره به اقدامات عمرانی مدیریت های روستایی در سطح کشور ، تاکید می کند: حدود ۱۳۰ هزار پروژه عمرانی کوچک و متوسط مقیاس در سطح روستاهای کشور از محل اعتبارات دهیاری‌ها اجرا شده که نزدیک به ۷۱ هزار پروژه‌ با اعتباری بالغ بر ۷۰ هزار میلیارد ریال در سطح دهیاری‌های کشور در دولت تدبیر و امید اجرایی شده است.

قربانی ادامه می دهد: ۹۲۴ پایگاه آتش‌نشانی روستایی در روستاهای کشور احداث و تجهیز شده است که ۵۴ درصد آن طی دولت تدبیر و امید بوده است. همچنین سیستم جمع‌آوری پسماند در ۳۰ هزار روستا استقرار پیدا کرده است که ۸۰ درصد روستاهای دارای دهیاری را پوشش می‌دهد. از سوی دیگر تعداد ۱۷ هزار دستگاه ماشین‌آلات عمرانی و خدماتی به دهیاری‌ها واگذار شده است که در دولت یازدهم و دوازدهم ۳۵ درصد رشد داشته است.

وی می گوید: از سال ۱۳۹۵ تا کنون اعتباری بالغ بر ۵۵۰ میلیارد ریال برای اجرای بیش از یک هزارو ۲۷۰ پروژه گردشگری به دهیاری‌های واجد شرایط مساعدت شده است و ۷هزارو ۵۰۰ بوستان چند منظوره روستایی احداث شده است که ۷۴ درصد آن در دولت تدبیر و امید صورت گرفته است.

به گزارش ایسنا، تلاش های صورت گرفته در روستا ها برای جذب مجدد روستاییان طی این سالها به طوری بوده است که محمد امید معاون توسع روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری از تحقق مهاجرت معکوس در کشور خبر می دهد و تاکید می کند: از سال ۷۶ تا پایان سال گذشته تثبیت جمعیت و مهاجرت معکوس در روستاها را شاهد هستیم که یکی از دستاوردهای ارزشمند نظام جمهوری اسلامی ایران است. اشتغال روستاییان مختص این دولت بوده که از سال ۹۶ پروژه اشتغال زایی آغاز شده و تا به امروز حدود ۱۳ هزار میلیارد تومان تسهیلات در این حوزه پرداخت شده است. به این ترتیب سهم اشتغال روستایی کشور از پنج درصد گذشته و به ۳۰ درصد افزایش پیدا کرده که کار ارزشمندی است و در کنار این اقدام، نرخ بیکاری روستایی نیز از ۸.۷ درصد به ۷.۳ درصد رسیده که ۱.۴ درصد کاهش نرخ بیکاری روستایی را رقم زده است.

وی می افزاید: در حال حاضر ۹۹.۵ درصد جمعیت روستایی به شبکه سراسری برق متصل هستند و در حوزه آب آشامیدنی سالم نیز ۹۰ درصد روستاها به شبکه لوله کشی متصل هستند. همچنین در مدیریت امور روستا که حرکت جدیدی محسوب می شود ۹۵ درصد روستاهای کشور امروز دارای مدیریت دهیاری هستند که اعتبارات خوبی نیز در این حوزه پیش بینی شده است. امروز ۹۴ درصد روستاهای کشور به شبکه اطلاعات کشور متصل هستند و در حقیقت اینترنت دارند. این در حالیست که تا پیش از آغاز به کار دولت تدبیر و امید این میزان کمتر از ۲۰ درصد بود و کار ارزشمندی بود که تاثیر بسزایی در حوزه روستاها داشته است.

وی ادامه داد: در حوزه خانه های بهداشت روستایی نیز امروز ۹۶ درصد روستاها از این خدمات بهره مند هستند. ۹۰ درصد روستاهای کشور دارای مدرسه هستند، هر چند که برخی از آنها سازه های مناسبی ندارند و بازسازی آنها در اولویت کار سازمان نوسازی مدارس قرار گرفته است. همچنین در حوزه گازرسانی روستایی امروز بیش از ۸۸ درصد روستاهای کشور به شبکه گازرسانی متصل هستند. این در حالیست که تا قبل از دولت تدبیر و امید این میزان ۱۵ درصد بوده که به این ترتیب بیش از ۷۰ درصد افزایش در این حوزه را شاهد هستیم. در حوزه راه های روستایی نیز ۹۵ درصد راه های روستایی آسفالت هستند که امیدواریم مابقی آنها نیز تا پایان کار دولت آسفالت شوند. در حوزه مقاوم سازی مسکن روستایی نیز تا به امروز ۴۵ درصد خانه های روستایی مقاوم سازی شده است و ادامه کار نیز در دستور کار قرار گرفته است.

معصومه پرندوار، مدیرکل دفتر روستایی و امور شوراهای استانداری تهران نیز در گفتگو با ایسنا، در تشریح آخرین وضعیت روستاهای استان تهران با تاکید بر اقدامات موثر در حوزه اشتغال پایدار روستایی و شکل گیری مهاجرت معکوس در روستاها می گوید: بی تردید یکی از راهکارهای برون رفت از مشکلات گریبان گیر کشور رسیدگی به حوزه روستایی است و توسعه پایدار روستایی می تواند بسیار موثر باشد، لذا از همه دستگاه های اجرایی درخواست می کنم از همه ظرفیت های موجود بهره بگیرند و با تعامل و هم افزایی رشد فزآینده ای در خدمت رسانی به حوزه روستایی و افزایش کمی و کیفی معیشت جامعه روستایی و عشایری ایجاد کنند.

وی ادامه می دهد: اقدامات ارزشمندی در دولت های یازدهم و دوازدهم در حوزه توسعه زیرساخت های روستایی انجام شده است و از محل اعتبارات ارزش افزوده، برای خانه های روستایی، راه و… کارهای خوبی انجام شده است، اما علاوه بر خدماتی که دولت در حوزه زیرساختها انجام داده وظیفه ای هم در قبال عشایر و روستاییان داریم که در شرایطی که فضا و فیزیک روستا آماده شده خدمات رفاهی نیز به روستاها داده می شود.

وی اظهار می کند: در حقیقت علاوه بر عمران روستایی باید به رفاه روستاییان نیز توجه شود که خوشبختانه در حوزه اشتغال که عامل مهم توسعه پایدار روستایی است تلاش بسیاری صورت گرفته و در ۴ سال گذشته در حوزه اشتغال با عنایت ویژه مقام معظم رهبری و دولت از محل صندوق توسعه ملی ۳۸۱ میلیارد تومان سهم استان تهران برای اشتغال پایدار روستاییان و عشایر بوده که ۳۱۰ میلیارد تومان آن را جذب کردیم.

وی تاکید می کند: با تحقق این مهم بالغ بر ۹ هزار اشتغال مستقیم و ۱۲ هزار اشتغال غیرمستقیم در سطح استان تهران ایجاد شده است و به این ترتیب کارآفرینی و فضای کار در روستاها فراهم شده است. در حقیقت نمی توان به سیما و منظر روستا رسید و از روستایی خواست داخل روستا بماند بی تردید امروز مردم به دنبال حل مشکل اشتغال هستند و یکی از اقدامات موثر همین تزریق منابع مالی از محل صندوق ذخیره ارزی به روستاها برای ایجاد اشتغال پایدار بود که برای ماندگار کردن روستاییان در روستاها و مهاجرت معکوس بسیار تاثیرگذار خواهد بود که یکی از شعارهای دولت تدبیر و امید نیز بود.

منبع: ایسنا

۱۳۹۹/۷/۱۵

اخبار مرتبط
نظرات کاربران
نام :
پست الکترونیک:
نظر شما:
کد امنیتی:
 

آخرین اخبار...