نسخه چاپی

سه زنی كه در توافق ایران و ۵+۱ نقش مهمی داشتند

عکس خبري - سه زني که در توافق ايران و ?+? نقش مهمي داشتند

این روزها باراك اوباما رییس جمهوری آمریكا در تلاش است تا كنگره را به تایید توافق اتمی ایران و كشورهای ۱+۵ متقاعد كند، مذاكرات تاریخی كه با كمك و میانجیگری بی سابقه ی دیپلمات های زن انجام شد.

به گزارش نما به نقل از ایرنا، سه دیپلمات زن، دو اروپایی و یک آمریکایی، نقش محوری در دستیابی به این توافق جامع ایران و 1+ 5 داشتند.
فدریکا موگرینی رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزیر خارجه سابق ایتالیا رهبری این مذاکرات را برعهده داشت.
او در نوامبر 2014 میلادی این سمت را از بارونس کاترین اشتون تحویل گرفت، که او هم به نوبه خود نقشی کلیدی در برقراری روابط دوستانه با ایران داشت.
خانم موگرینی در ابتدا که به عنوان دیپلماتی ارشد فعالیت هایش را شروع کرد، با انتقادات زیادی روبه رو شد. برخی او را سیاستمداری بسیار جوان و بی تجربه می دانستند اما با گذشت زمان، او به مذاکره کننده ای سرسخت معروف شد.
معاون او، هلگا اشمید، دیگر سیاستمدار زن در این مذاکرات بود. به گفته سیاستمداران،خانم اشمید از دانش فنی زیادی برخوردار است و همکارانش از او به عنوان چهره ای مهم در این مذاکرات یاد می کنند.
دیپلمات های ارشد غربی گفته اند، در پایان این خانم اشمید بود که در چانه زنی های منتهی به توافق نقش مهمی برعهده داشت.
برعکس خانم موگرینی، هلگا اشمید با چندین سال تجربه در مذاکرات ایران، دیپلماتی شناخته شده در صحنه سیاسی بود.
در میان سیاستمداران آمریکایی وندی شرمن قرار داشت. خانم شرمن اولین زنی است که سمت معاونت وزیر خارجه آمریکا در امور سیاسی را دارا است. او از مذاکره کنندگان قدیمی در مسائل هسته ای است.
از وندی شرمن به عنوان معمار اصلی سیاست های دولت کلینتون در برنامه هسته ای کره شمالی نام برده می شود. وی از سال 2011 میلادی در مذاکرات هسته ای ایران و کشورهای 1+5 حضور داشت.
حضور سه زن به عنوان مذاکره کنندگان ارشد در این گفت و گوها امری بی سابقه بود.
خانم موگرینی گفت که حتی در اتحادیه اروپا نیز کم اتفاق می افتد که شمار سیاستمداران زن بیشتر از مردان سیاستمدار باشد.
به گفته وی، حضور زنان در این مذاکرات تاحدی امری جدید بود، اما او در عین حال می افزاید احساس شخصی من این است که این حضور کمک کننده بود.
موگرینی می گوید ، زمانی که سیاستمداران مرد از مسیر مذاکرات خارج و یا گرفتار مسائل تاریخی شده و وارد مباحثاتی این چنینی می شدند، این زنان سیاستمدار بودند که آنها را به مسیر اصلی برمی گرداندند.
به گفته مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، حضور زنان در موقعیت هایی کلیدی به ما کمک کرد که در تمام طول مذاکرات موضعی واقعی و عملی داشته باشیم.
اما در جمهوری اسلامی ایران قوانینی درباره ارتباطات زن و مرد وجود دارد. آداب و قواعدی وجود دارد که دیپلمات ها فارغ از آن که در ایران باشند یا نه باید آن را رعایت کنند.
وندی شرمن با اشاره به این که زن بودن مانعی در روند پیشرفت مذاکرت نبود، می افزاید: زمانی که در کنار سیاستمداران ایرانی نشسته ام، من نماینده ایالات متحده آمریکا هستم و شاید به عنوان یک زن اگر چیزی بگویم این قدر تند و تیز به نظر نرسد. در مقابل اگر عصبانی شوم چون زن هستیم به نظر غیرمنتظره می رسد.
در طول سال ها مذاکره او شناخت خوبی از هم قطاران ایرانی اش به دست آورده و آنها اغلب ویدیوها و داستان هایی از خانواده هایشان را با هم به اشتراک می گذارند.
فدریکا موگرینی می گوید، ما شاهد واکنش هایی توام با شک و تردید از جانب کشورهای اروپایی نسبت به حضور زنان سیاستمدار هستیم.
خانم موگرینی می افزاید: بخشی از جوامع غربی و اروپایی در این باره که زنان از توانایی هایی برخوردارند و باید به آنها به خاطر داشتن نقشی مهم احترام گذاشته شود، دچار شک و تردید هستند.
به گفته وی، در برخی از جوامع اروپایی برای این که نشان داده شود زنان می توانند به عنوان مذاکره کنندگان ارشد حضور داشته باشند و یا می توانند در موقعیت های سیاسی بالایی باشند باید تلاش زیادی کرد.
به گفته شرمن، در برخی از تیم های مذاکره کننده تمامی آنها سیاستمداران مرد بودند. من امیدوارم که این مساله در آینده تغییر کند.
وندی شرمن می گوید که او در این زمینه سر به سر همکارانش می گذاشته است.
در حال حاضر تمامی صحبت ها بر سر این است که چگونه و چه زمانی این توافق عملی خواهد شد، روندی که با سفر از قبل پیش بینی شده فدریکا موگرینی و هلگا اشمید به ایران آغاز شده است.
این رسانه در پایان افزود: آیا سه زنی که تمامی تلاششان را برای رسیدن به توافق اتمی انجام دادند، می توانند در اجرای آن نقش داشته باشند؟

۱۳۹۴/۵/۱۷

اخبار مرتبط
نظرات کاربران
نام :
پست الکترونیک:
نظر شما:
کد امنیتی:
 

آخرین اخبار...