نسخه چاپی

شیرینی زودگدر نوبل اقتصاد برای ایران

با وجود اعلام نام " محمد هاشم پسران" در بین نامزدهای احتمالی دریافت جایزه نوبل باز این آمریكایی ها بودند كه برای چهل و یكمین بار گوی سبقت را از دیگر اقتصاددانان جهان ربوده و نوبلیست اقتصاد شدند.

به گزارش نما به نقل از ایسنا، در حالی که حتی پیش بینی قرار گرفتن یک اقتصاددان ایرانی در فهرست انتخابی آکادمی سلطنتی سوئد برای اعطای جایزه نوبل جو و شرایط مثبتی را در جامعه به خصوص در میان اقتصاددان ایجاد کرد اما همانطور که شخص "پسران" بعد از اعلام این احتمال عنوان کرد واقعیت این بود که هشت اقتصاددان معرفی شده، کاندیدای دریافت نوبل نبودند و صرفا پژوهش های آنها در صدر این آمار قرار گرفته و ارتباط مستقیمی به کمیته نوبل ندارد.
با این وجود همانطوری که پیش از این اقتصاددان داخلی اظهار کرده بودند وجود نام یک اقتصاددان ایرانی در بین احتمالات نوبلیستی نیز افتخاری بزرگ برای اقتصاد ایران بوده و حتی نگرفتن جایزه چیز ار ارزش های این پروفسور اقتصاد ایران کم نخواهد کرد.
این در حالی است که محسن رنانی پسران را از بزرگان اقتصاد و برخوردار از ارزش و جایگاه ویژه‌ای دانسته و تاکید کرد که ایشان به حدی برای ما با ارزش هستند که حتی اگر به عنوان نوبلیست اقتصاد انتخاب شوند الزاما دریافت این جایزه چیزی بر ارزش‌هایشان نمی‌افزاید و حتی عدم دریافت جایزه نوبل نیز از ارزش‌ها و جایگاه و نخواهد کاست.
تکرار مکررات برای اقتصاددان آمریکایی‌ها
اما در آخرین اعلام برای اعطای نوبل اقتصاد در سال 2013 سه دانشمند آمریکایی به دلیل تحلیل تجربی قیمت‌های دارایی برنده این جایزه شدند تا اقتصاددانان آمریکایی برای چهل و یکمین بار در بین 74 نوبلیست اقتصاد قرار گیرند.
بر این اساس آکادمی سلطنتی علوم سوئد اوژن فاما، لارس پیتر هانسن و رابرت شیلر را برنده جایزه هشت میلیون کرونی (1.25 میلیون دلاری) نوبل اقتصاد معرفی کرد.
این جایزه کمک می کند برندگان آنها برای نظریه هایی که مطرح کرده‌اند بیرون از محیط های آکادمیک شناخته شده و اغلب آنها را به سیاستگذاری نزدیک می کند.
جایزه سال گذشته به آلوین ئی.روت و لوید اس.شیپلی، اقتصاددانان آمریکایی برای بررسی نحوه فعالیت کارآمدتر بازارها از طریق تطبیق بهتر عرضه با تقاضا تعلق گرفته بود.
الینور اوستروم در سال 2009 نخستین زنی شد که برنده این جایزه شد و آن را به طور مشترک با اولیور ویلیامسون برای تحقیقات در مورد محدودیتهای بازار و نحوه عملکرد سازمان دریافت کرد.
جوایز سالانه برای دستاورها در فیزیک، شیمی، پزشکی، صلح و ادبیات بنا به خواست آلفرد نوبل، مخترع سوئدی دینامیت که در سال 1896 درگذشت، ایجاد شد و نخستین جوایز آن در سال 1901 اعطا شد. جایزه اقتصادی از سوی بانک مرکزی سوئد در سال 1968 ایجاد شد.
جایزه نوبل اقتصاد 2013 به یوگن فاما، لارس پیتر هانسن و رابرت شیلر به دلیل تجزیه و تحلیل‌های تجربیشان از قیمت دارایی ها اعطا شد.
آنها روش‌هایی نو برای بررسی قیمت سهام، اوراق قرضه و دیگر اشکال دارایی ارائه کردند که به روش استاندارد در تحقیقات دانشگاهی بدل شده و هم برای تدوین تئوری‌های جدید و هم سرمایه گذاری حرفه‌ای سودمند است.
آکادمی نوبل معتقد است این سه نفر"درک فعلی ما را از قیمت دارایی شکل داده‌اند."
در کنفرانس خبری برای اعلام نام برندگان، با پروفسور شیلر تلفنی تماس گرفته شد. پروفسور شیلر گفت با توجه به اینکه افراد زیادی شایسته این جایزه بودند انتظار بردن نوبل امسال را نداشته است.
پروفسور شیلر گفت هدفش این است که با کمک اقتصاد به بشریت خدمت کند.
با اعطای این جایزه هفته نوبل سال ۲۰۱۳ به پایان رسید. نوبل اقتصاد جایزه در وصیت نامه آلفرد نوبل وجود نداشت و بانک مرکزی سوئد در سال ۱۹۶۸ این جایزه را به پنج جایزه اصلی اضافه کرد و اولین نوبل اقتصاد در سال ۱۹۶۹ اعطا شد.
در 10 سال گذشته نوبل اقتصاد در قبضه آمریکایی‌ها بوده و از بیست برنده هفده نفر آنان آمریکایی بوده‌اند.
سال گذشته آلوین راث و لوید شیپلی از آمریکا برنده این جایزه شدند.
دکتر هاشم پسران، اقتصاددان نام آور ایرانی نیز از سوی موسسه تامسون رویترز به عنوان یکی از برندگان احتمالی کسب این جایزه پیش بینی شده بود.

۱۳۹۲/۷/۲۲

اخبار مرتبط
نظرات کاربران
نام :
پست الکترونیک:
نظر شما:
کد امنیتی:
 

آخرین اخبار...