به گزارش نما؛ علیمحمد حاضری در روزنامه آرمان نوشت: شورای شهر پنجم تهران تصمیم خود را برای انتخاب شهردار جدید پایتخت نهایی کرد و محمدعلی نجفی را جایگزین محمدباقر قالیباف در حوزه مدیریت شهری نمود. با توجه به سوابقی که از نجفی سراغ داریم این انتخاب میتواند خبر خوبی برای شهروندان پایتخت باشد.
شهردار جدید، در سابقه عملکرد خود خلاقیتی نظری و نوآوریهایی داشته که ثمره آن پیشرفت در حوزه اجرایی بوده است. دو ویژگی خلاقیت نظری و نوآوری اجرایی که در نجفی وجود دارد، به شدت مورد نیاز شهرداری است تا با این شاخصهها مشکلات پایتخت حل و فصل شود. یکی از مهمترین برنامههایی که آقای نجفی برآن تاکید داشته مبارزه با رانت و فساد در شهرداری بوده است.
شورای شهر پنجم نیز وعده چنین مهمی را به رای دهندگان داده بود که این وعده و برنامهها باتوجه به مطالبات مردم است. یکی از ضرورتهای موفقیت در شهرداری مقابله با نقطه فرار سرمایههای شهرداری است. عرصه کمبود منابع، ناپایداری درآمدها و عدم شفافیت هزینههای حوزه مدیریت شهری در پایتخت از مهمترین معضلات این سازمان است.
اگر شهردار جدید موفق به جلوگیری از این معضلات شود نقش بسیار مهمی را در پیشرفت اهداف خود ایفا کرده است. جز کمبود منابع که جزو مهمترین مشکلات شهرداری است، استفاده نادرست از منابع موجود نیز، چالش دیگری است که نیازمند مدیریت دقیق و توجه جدی است. رانتها و فسادهای مالی میتواند باعث کژکارکردی سازمان شهرداری شده و اعتماد عمومی نسبت به این دستگاه را کاهش دهد.
مدیران شهری جدید تهران باید گزارشی از تخلفات احتمالی در شهرداری، تصمیمات مدیران قبلی شهری، جزئیات پروژههای به اتمام رسیده و در حال اتمام شهرداری و همچنین هزینه و درآمدهای این سازمان را ارائه کنند. به طور طبیعی هرگونه بهبود عملکردی موکول به شناخت دقیق از ضعفهای قبلی است.
یکی از لوازم ضروری مقابله با معضلات شهرداری تهران تهیه گزارشی مبسوط از عملکرد شهرداران قبلی پایتخت است تا مشکلات، ظرفیتها و تصمیمات ناصحیح موجود در شهرداری بازشناسی شود.
اگر این گزارش تهیه شود پیش زمینه مهمی برای مقابله با ضعفها و پیشبرد برنامههای آتی شهرداری تهران خواهد بود. بحث مهم دیگری که باید مد نظر مدیران جدید شهری قرار بگیرد، حضور و تعامل با دستگاههای اجرایی کشور از جمله دولت است. پیش از این نیز در دوران اصلاحات شاهد حضور شهردار وقت تهران در جلسات هیات دولت بودیم که این سنت در ۱۴ سال گذشته اجرا نشده است.
البته این کار به دو صورت ممکن است که رخ دهد. نخست اینکه رابطهای میان شهردار و دولت ایجاد شود که شهردار از منابع ملی برای شهر تهران استفاده کند که این موضوع به نظر اقدام مناسبی نمیرسد، اما راهکار صحیحتر آن است که ارتباط و تفاهمی میان شهرداری و دولت به وجود بیاید تا به این طریق اطلاعات و مشکلات مدیریت شهری به سمع و نظر دولتیها رسیده و هماهنگیهایی برای تصمیمگیری کلان درباره حل معضلات شهری اتخاذ شود.
آنچه روشن است، ماموریت مهم و حساسی است که برعهده محمدعلی نجفی گذاشته شده است و او باتوجه به تجربه و تواناییهای خود باید کوشش جدیای برای پیگیری مطالبات مردم، حل مشکلات شهر و نیل به توسعه شهری صورت دهد.